Navijači upozorili na špijuniranje na Svetskom prvenstvu

Navijači upozorili na špijuniranje na Svetskom prvenstvu

Kompanija za sajber bezbednost Recorded Future tvrdi u izveštaju u četvrtak da hakerske grupe koje sponzoriše država mogu da posmatraju Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru kao „okruženje bogato metama“ za špijuniranje i krađu podataka.

U međuvremenu, evropski komesari za privatnost oglasili su alarm zbog prikupljanja podataka same zemlje domaćina.

Putnici na turnir bi trebalo da „preduzmu dodatne mere predostrožnosti“, uključujući „korišćenje šifrovanih komunikacionih aplikacija… da budu oprezni kada se povezuju na nepoznate i javne Vi-Fi mreže… i da uzmu u obzir korišćenje uređaja za snimanje tokom putovanja, a ne ličnih ili korporativnih uređaja “, saopštila je kompanija.

Iako je u izveštaju rizik od remetilačkog sajber napada na konkurenciju nizak, tvrdi se da će kineski i iranski obaveštajci verovatno posmatrati Svetsko prvenstvo kao priliku za prikupljanje podataka od gostujućih uglednika i poslovnih ljudi.

Dok je Katar domaćin američke vojne baze u Al Udeidu, a predsednik Džo Bajden ga je u martu nazvao „glavnim saveznikom koji nije član NATO-a“, šeik je član kineske inicijative „Pojas i put“ i angažovao je kinesku kompaniju da izgradi svoj glavni brod. stadion. Katar takođe ima trgovinske odnose sa Iranom, uprkos članstvu u Savetu za saradnju u Zalivu predvođenom Saudijskom Arabijom.

Izveštaj smatra da je malo verovatno da će Severna Koreja i Rusija ciljati na Svetsko prvenstvo, s obzirom da je Pjongjang poslao radnike da izgrade infrastrukturu u vezi sa turnirima, a Moskva je zaokupljena sukobom u Ukrajini. Rusija je dosledno negirala optužbe Zapada o zlonamernim sajber aktivnostima.

„Finansijski motivisani sajber kriminalci“ su takođe navedeni kao pretnja i mogli bi da koriste „phishing napade, lažne mobilne aplikacije… falsifikovane karte i pretnje ransomvare-om“ za krađu od fanova, upozorava Recorded Future.

Iako je kompanija savetovala učesnike da preuzimaju samo aplikacije Svetskog prvenstva koje je kreirala FIFA ili katarska vlada, evropski regulatori su upozorili da ni katarski softver nije bezbedan.

Nemački komesar za zaštitu podataka upozorio je u utorak da katarske aplikacije „Ehteraz“ i „Haiia“ idu „mnogo dalje“ u prikupljanju podataka nego što se oglašava, pri čemu jedna prati na koje brojeve se poziva, a druga sprečava telefone korisnika da uđu u režim mirovanja. i prenos podataka na centralni server.

Regulatori u Norveškoj i Francuskoj izdali su slična saopštenja, a Norvežani su savetovali fanove da obrišu svoje telefone pre nego što putuju u Katar.

Svetsko prvenstvo počinje kada se Katar u nedelju na stadionu Al Bajt suoči sa Ekvadorom i traje do finala 18. decembra.