Kuleba: Putin želi da zamrzne sukob koji će postati tempirana bomba

Kuleba: Putin želi da zamrzne sukob koji će postati tempirana bomba

Umesto predloga za prevremene mirovne pregovore sa Rusijom, koja ne traži mirovni proces, cilj partnera treba da bude pobeda Ukrajine, koja će doneti održiv i pravedan mir evropskom kontinentu.

Ovo je naveo ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba u video poruci učesnicima jubilarnog kongresa Panevropske unije, koji se održava povodom 100. godišnjice organizacije u Beču, prenosi „Evropska istina“.

„Potrebna nam je pobeda, a ne remi. Ako sada dozvolimo Rusiji da napravi pauzu, Putin će stvoriti zamrznuti konflikt usred Evrope, džinovsku tempiranu bombu spremnu da eksplodira svakog trenutka. To bi bila strateška greška za Evropa da sledi takav cilj. Upozoravam ukrajinske partnere: ne nudite kompromise sa našom savešću, teritorijalnim integritetom ili suverenitetom. Jer to će biti i vaši kompromisi sa vašom sopstvenom bezbednošću“, rekao je on.

Prema Kulebinim rečima, nijedna zemlja na svetu ne traži mir toliko koliko Ukrajina, ali „ovakvi ratovi treba da se završe pobedom dobra nad zlom“.

On je pozvao partnere da zajedno rade na ostvarenju cilja pobede Ukrajine.

Prema ministrovim rečima, sada je vreme da partneri ciljaju na pobedu Ukrajine i rade na njenom ostvarenju, umesto da traže prevremene mirovne sporazume sa Rusijom, jer Moskva nije promenila ultimativni ton i koristi izjave o svojoj navodnoj spremnosti. za pregovore samo kao paravan za nastavak agresije.

„Pravi mir će doneti ukrajinska pobeda. Ovaj cilj je sasvim ostvariv, što su pokazale operacije Harkov i Herson ove jeseni. Ukrajinska pobeda će takođe biti pobeda Evrope i Zapada. Ona će vratiti mir i bezbednost na našem kontinentu. deceniju. Osim toga, doneće dug period međunarodne stabilnosti, jer će postati očigledno da agresija nije efikasno sredstvo za postizanje ciljeva u 21. veku. Ovo je rezultat kojem svi treba da težimo, a ovo je put ka pravom, trajnom i pravednom miru“, naglasio je Dmitro Kuleba.

Kako je saopšteno, predsednik Volodimir Zelenski je rekao da svaki od partnera Ukrajine može pokazati liderstvo u razbijanju elemenata ruske agresije.