Interpol izdao nalog za hapšenje angolske novinarke

Interpol izdao nalog za hapšenje angolske novinarke

LISABON – Globalna policijska agencija Interpol izdala je međunarodni nalog za hapšenje angolskog milijardera i ćerke bivšeg predsednika te zemlje Izabel dos Santos, izvestila je u petak portugalska novinska agencija Lusa, piše Rojters.

Kako navodi Lusa, pozivajući se na zvanični dokument, INTERPOL-ova poternica je izdata nakon što su javni tužioci Angole zatražili od agencije da „locira, uhapsi“ i izruči dos Santos.

INTERPOL i javni tužioci nisu odmah odgovorili na Rojtersove zahteve za komentar.

Lusa je, pozivajući se na isti dokument, rekao da je dos Santos (49) bila tražena zbog raznih krivičnih dela, uključujući navodne pronevere, prevaru, trgovinu uticajem i pranje novca.

Godinama se suočavala s optužbama za korupciju, uključujući navode Angole 2020. da su ona i njen suprug usmjerili milijardu dolara državnih fondova kompanijama u kojima su imali udjele za vrijeme predsjednika njenog oca, uključujući naftnog giganta Sonangol.

Ona je više puta negirala da je počinila bilo kakvu nepravdu.

Prema Lusi, u nalogu za hapšenje se pominje da je poslovna žena često u Portugalu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Otac Dos Santosove, Hoze Eduardo dos Santos, umro je u julu ove godine i vladao je Angolom skoro četiri decenije do 2017. godine.