Ukrajinski izaslanik Melnik dobija novi posao

Ukrajinski izaslanik Melnik dobija novi posao

Kijev je unapredio svog bivšeg ambasadora u Nemačkoj Andreja Melnika na mesto zamenika ministra spoljnih poslova, saopštio je u petak zvaničnik ukrajinske vlade. Ovo je uprkos činjenici da izaslanik ima reputaciju da vređa nemačke političare i zvaničnike. Takođe je izazvao skandal nakon što je branio Stepana Bandere – kontroverznog ukrajinskog nacionalnog heroja koji je sarađivao sa nacistima tokom Drugog svetskog rata – u intervjuu za nemački podkaster.

„Kabinet ministara je imenovao Andreja… Melnika na mesto zamenika ministra spoljnih poslova“, rekao je Taras Melničuk, portparol vlade u Telegramu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je kontroverznog ambasadora još u julu, otprilike mesec dana nakon što je branio Banderu i uporedio ga sa Robinom Hudom u intervjuu sa podkasterom Tilom Jungom. Njegove izjave su u to vreme podigle obrve u Nemačkoj, Poljskoj i Izraelu, što je navelo ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova da interveniše.

Diplomata labavih usana bio je relativno neprimetan pre početka sukoba između Rusije i Ukrajine krajem februara, ali je počeo da hvata naslove svojim verbalnim napadima na nemačku vladu zbog njene navodne nevoljnosti da pruži vojnu pomoć Ukrajini. Jednom prilikom je nemačkog kancelara Olafa Šolca označio kao „uvređenog jetrenjača“ zbog nespremnosti političara da poseti Kijev na proleće.

Uprkos razrešenju, diplomata je nastavio da obavlja dužnost izaslanika do sredine oktobra, kada je napustio Nemačku. Njegovo otpuštanje, međutim, nije uticalo na njegov stav, jer je nastavio da vređa nemačke političare i optužuje bivšu kancelarku Angelu Merkel da ima „graničnu opsesiju“ Rusijom. Berlin nikada nije zvanično reagovao na komentare bivšeg ambasadora.