Čarls III zabranio služenje foe gra u rezidencijama

Čarls III zabranio služenje foe gra u rezidencijama

Britanski kralj Čarls III naredio je da se foa gra (fr. foie gras) – jelo od pačje ili guščje džigerice, čija se priprema smatra etički upitnom zbog okrutnosti prema životinjama – ne služi u svim kraljevskim rezidencijama, prenosi na Bi-Bi-Si.

U pismu, koje je pribavio People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), potvrđuje se da je zabrana foe gra na snazi u svim kraljevskim rezidencijama, uključujući Balmoral, Sandringem, zamak Vindzor, zamak Hilsboro i Bakingemsku palatu.

„Video snimci bolnog prinudnog hranjenja ptica su dovoljni da se bilo ko razboli“, prokomentarisala je Elise Allen, potpredsednica britanskog ogranka PETA, pozivajući druge da slede primer Čarlsa III.

Kao što znate, da bi proizveli foie gras, patke i guske se hrane prekomerno masnom hranom sve dok im jetra ne nabubre do deset puta od svoje normalne veličine, a zatim se kolju.

Britanski kralj Čarls dugogodišnji je protivnik foie gras, koji je zabranio sa svojih imanja pre više od jedne decenije. U Britaniji postoji zabrana proizvodnje foie gras, ali ne i njene prodaje ili uvoza.

Novi monarh se dugo smatrao pristalicom ekološkog načina života i visokih standarda blagostanja u poljoprivredi. Po sopstvenom priznanju, Čarls napaja automobil biomasom i razgovara sa drvećem.