Putin će rat u Ukrajini pretvoriti u tempiranu bombu

Putin će rat u Ukrajini pretvoriti u tempiranu bombu

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba upozorio je na zamrzavanje rata u Ukrajini, jer će ga Rusija iskoristiti u svoju korist i protiv Evrope.

Kako prenosi „Evropska pravda” pozivajući se na „Ukrinform”, Kuleba je to naveo u video obraćanju učesnicima kongresa Panevropske unije povodom 100. godišnjice organizacije u Beču.

„Potrebna nam je pobeda, a ne remi. Ako sada pustimo Rusiju da se odmori, Putin će zamrznuti konflikt pretvoriti u džinovsku otkucavajuću tempiranu bombu u srcu Evrope, spremnu da eksplodira svakog trenutka. To bi bila strateška greška da Evropa traži taj ishod.“ – naglasio je ministar.

Šef ukrajinske diplomatije je pozvao ukrajinske partnere da joj ne nude „kompromise sa našom svešću, teritorijalnim integritetom ili suverenitetom“, „jer će to biti i vaši kompromisi sa vašom sopstvenom bezbednošću“.

„Moskva nije promenila ultimativni ton i sada nije spremna za ozbiljne pregovore. Oni daju izjave sa ciljem da stvore utisak da su spremne za pregovore, ali ovo je samo dimna zavesa za nastavak agresije. Ovim ne treba niko da se zavara. “ rekao je Kuleba.

Kuleba je izrazio uverenje da će samo pobeda Ukrajine doneti istinski mir: „Ovaj cilj je sasvim ostvariv, a to smo dokazali i uspešnim kontraofanzivama u Harkovu i Hersonu ove jeseni. Odricanje od straha je važan uslov na putu do pobede.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski usprotivio se nametanju mirovnih uslova Ukrajini sa Rusijom, koja je na nju pokrenula oružanu agresiju u punom obimu.

Ranije su u SAD neki zvaničnici, uključujući predsednika Združenog generalštabova generala Marka Milija, izrazili zabrinutost da bi borbe u Ukrajini mogle da dođu do ćorsokaka tokom zime, pa bi Kijev trebalo da razmotri nastavak diplomatskih razgovora sa Rusijom.