COP27: UK i SAD drugi daju novi predlog o gubitku i šteti

COP27: UK i SAD drugi daju novi predlog o gubitku i šteti

ŠARM EL-ŠEIK, Egipat  – Koalicija razvijenih nacija, uključujući Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, objavila je nacrt predloga o finansiranju gubitaka i štete, rekao je Rojtersu u petak izvor upoznat sa tim, preneo je Rojters.

Predlogom bi se uspostavili „novi i poboljšani aranžmani finansiranja za pomoć zemljama u razvoju koje su posebno ranjive na štetne efekte klimatskih promena u reagovanju na gubitke i štetu“, navodi se u nacrtu koji je Rojters video. Takođe bi stvorio „stručnu grupu“ koja bi se pozabavila ključnim pitanjima o tome odakle finansiranje treba da dođe i kako treba da se vodi mehanizam finansiranja.

Drugi izvor je potvrdio da je nacrt aktuelni predlog koji se razmatra na razgovorima.

Nije odmah bilo jasno po čemu se predlog razlikuje od ranijeg predloga EU. Tim predlogom bi se uspostavio poseban fond za pokrivanje gubitaka i štete u najugroženijim zemljama, koji bi se finansirao iz „široke donatorske baze“, rekao je visoki predstavnik EU za klimatsku politiku Frans Timermans.

Ta formulacija je sugerisala da će ekonomije u razvoju sa visokim emisijama, poput Kine, morati da doprinesu, umesto da fond finansiraju samo bogate zemlje koje su istorijski najviše doprinele globalnom zagrevanju.