Američke akcije u porastu

Američke akcije u porastu

Akcije su uglavnom bile veće na Volstritu u petak popodne, iako su glavni indeksi završili na nižem nivou tokom nedelje nakon nekoliko dana neravnog trgovanja, izveštava Asošijeted pres.

S&P 500 je porastao 0,4% u 15:27. istočnjački. Referentni indeks se trgovao čak 0,8% ranije tokom dana. Dov Jones Industrial Average porastao je 159 poena, ili 0,5%, na 33.709, a Nasdak je skliznuo za 0,1%.

Dionice zdravstvenih, finansijskih i komunalnih usluga bile su među najvećim dobitkom u S&P 500. UnitedHealth Group je porasla za 2,7%, Charles Schvab je dobio 2,5%, a Sempra Energi je dodao 2,3%.

Pad energetskih i tehnoloških kompanija držao je dobitke na tržištu pod kontrolom. Ekkon Mobil je pao za 1% usled širokog povlačenja energetskih fjučersa. Američka sirova nafta pala je za 1,9 odsto.

Graditelji kuća i druge kompanije za nekretnine su pale nakon izveštaja koji pokazuje da je prodaja prethodno useljenih američkih domova pala u oktobru deveti mesec zaredom, što je najnoviji znak da tržište nekretnina usporava dok se kupci nekretnina bore sa oštro višim hipotekarnim stopama, rastućim cenama nekretnina a manje nekretnina na tržištu. Zillov Group je pao za 5,5%, a Hovnanian Enterprises za 0,9%.

Nekoliko velikih trgovaca ostvarilo je solidne dobitke nakon što su objavili snažne kvartalne rezultate i dali investitorima ohrabrujuće finansijske prognoze. Diskontni trgovac Ross Stores porastao je za 9,6%, a prodavac odeće Gap za 6,2% nakon što je nadmašio očekivanja analitičara. Foot Locker je porastao za 8% nakon što je povećao svoju prognozu profita i prihoda za ovu godinu.

Solidna zarada od trgovaca na malo ograničava nestabilnu nedelju za Volstrit dok investitori pokušavaju da steknu bolji osećaj putanje inflacije i njenog uticaja na potrošače i preduzeća. Investitori su bili posebno zabrinuti zbog borbe Federalnih rezervi protiv inflacije i tražili su znakove koji bi mogli omogućiti centralnoj banci da pređe na manje agresivna povećanja kamatnih stopa. Ta anksioznost je pojačana u četvrtak nakon što je zvaničnik Fed-a sugerisao da bi američke kamatne stope možda morale da budu podignute više nego što se očekivalo da bi se inflacija smirila.

„Sve je to ista priča već godinu dana“, rekao je Keith Buchanan, portfolio menadžer u Globalt Investments. „Radi se o tome šta radi inflacija, kako Fed reaguje, a odatle i kako potrošač reaguje.

Centralna banka je već upozorila da će glavna kamatna stopa možda morati da poraste na bolniji nivo nego što je iko očekivao, verovatno između 5% i 7%. Referentna stopa Fed-a trenutno iznosi 3,75% do 4%, što je blizu nule u martu.

Fed pokušava da ukroti najveću inflaciju u poslednjih nekoliko decenija tako što otežava zaduživanje i smanjuje potrošnju. Nekoliko velikih mera inflacije pokazalo je da cene malo popuštaju, ali drugi ekonomski pokazatelji pokazuju da potrošači ostaju otporni, kao i tržište rada.

Strategija Fed-a rizikuje da privredu pošalje u recesiju ako previše pritisne kočnice ekonomskog rasta. Najnovija mešavina inflacije i ekonomskih podataka navela je Volstrit da pokuša da proceni da li Fed treba da nastavi sa povećanjem kamatnih stopa i da li može da postigne svoj cilj bez ozbiljnog kršenja potrošačke potrošnje ili zaposlenosti.

SAD su ove nedelje izvestile da je maloprodaja porasla za 1,3 odsto u oktobru pošto su Amerikanci povećali svoju potrošnju u prodavnicama, restoranima i prodavcima automobila, što je znak otpornosti potrošača kada počinje sezona praznične kupovine. To ne znači da na ponašanje potrošača nije uticala inflacija. Veliki trgovci na malo kažu da se Amerikanci zadržavaju na rasprodaji, odbijajući da plate punu cenu, sa troškovima benzina, kirije, hrane i skoro svega ostalog mnogo više nego prošle godine.

Evropska tržišta su se zatvorila više. Azijska tržišta zatvorena su mešovito preko noći.

Prinosi na obveznice su porasli. Prinos na 10-godišnji trezor, koji utiče na stope na hipoteke, porastao je na 3,82% sa 3,77%.