Belgiji ponestaje mesta za prihvat izbeglica iz Ukrajine

Belgiji ponestaje mesta za prihvat izbeglica iz Ukrajine

I pored dostupnosti privremene zaštite za izbeglice iz Ukrajine, u Belgiji za njih više nema dovoljno mesta – ima slučajeva da su pristigli Ukrajinci morali da prenoće u prihvatilištima za beskućnike ili na železničkoj stanici u Briselu, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na VRT.

Prema briselskoj organizaciji SamuSocial, koja brine o beskućnicima, od 100 Ukrajinaca koji se dnevno registruju u Belgiji, oko 40 ovih dana ne može da nađe mesto za život.

„Na sreću, ukrajinska zajednica je veoma aktivna i podržava, tako da većina ljudi ima planove i pronalazi rešenja. Drugi, nažalost, često provode noć u zgradi Južne stanice u Briselu ili u našim skloništima za beskućnike“, kaže predstavnica SamuSociala Magali Prate.

Ona je podsetila da su u Belgiji za smeštaj ukrajinskih izbeglica odgovorni Brisel, Flandrija i Valonija. „Na primer, u Valoniji očigledno još uvek ima slobodnih mesta, ali mnoge izbeglice ne znaju za to i zato odlaze u Brisel“, dodaje Prate.

U Južnoj stanici Brisela potvrđuju da su izbeglice iz Ukrajine tamo zaista i prenoćile, ali kažu da je reč o ljudima koji su kasno stigli i nisu stigli da se prijave.

Predstavnica belgijske vlade Nikol de Mur, koja je odgovorna za pitanje izbeglica, priznaje problem prenaseljenih azila, ali ističe da je to odgovornost regiona.

„Ako se to ne desi, privremeno sklonište će se prirodno popuniti. Posebno u Valoniji, gde u početku nije bilo dovoljno mesta, ali sada postoji obaveza da se stvori više mesta za prijem izbeglica“, naglasila je ona i napomenula da je situacija poboljšanje u ovom pogledu.

Oko 78.000 izbeglica iz Ukrajine stiglo je u Belgiju od oktobra.