Evropski parlament će 23. novembra glasati za priznanje Rusije kao državnog sponzora terorizma

Evropski parlament će 23. novembra glasati za priznanje Rusije kao državnog sponzora terorizma

Evropski parlament je odlučio o datumu glasanja za rezoluciju u kojoj će Rusija biti priznata kao državni pokrovitelj terorizma.

Ovo je izvestila zamenica portparola Evropskog parlamenta Delfin Kolard na brifingu u petak, prenosi „Evropska istina“.

„U sredu će poslanici Evropskog parlamenta glasati za rezoluciju u kojoj je Rusija imenovana za državnog sponzora terorizma, uzimajući u obzir porast napada Ruske Federacije na civilno stanovništvo i civilne ciljeve u Ukrajini. Poslanici će takođe poziva da Rusija odgovara pred međunarodnim tribunalom“, rekla je ona.

Pored toga, predstavnik Evropskog parlamenta najavio je glasanje o odluci da se Ukrajini odobri makrofinansijska pomoć za 2023. godinu u iznosu od 18 milijardi evra, saopštila je Evropska komisija.

Očekuje se da će se preliminarno glasanje o ovom pitanju održati u utorak, 22. novembra, a nakon konsultacija sa Evropskom komisijom i Savetom Evropske unije, konačna odluka u Evropskom parlamentu biće doneta 23. i 24. novembra.

Dan ranije političke grupe Evropskog parlamenta usaglasile su tekst rezolucije o priznavanju Rusije kao države sponzora terorizma. Uključiće ključnu odredbu: „Evropski parlament… priznaje Rusiju kao državnog sponzora terorizma i državu koja koristi teroristička sredstva.

Podsetimo, Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 13. oktobra jednoglasno usvojila rezoluciju u kojoj je Ruska Federacija nazvana terorističkim režimom. PACE je postala prva međunarodna organizacija koja je Rusiju priznala kao terorističku državu.

Nekoliko parlamenata evropskih zemalja, uključujući Senat Poljske i Predstavnički dom Češke, doneli su odluku da vlasti Ruske Federacije priznaju kao teroristički režim.