Treća medalja za Srbiju na SP: Bronzana priča Stefana Takova

Treća medalja za Srbiju na SP: Bronzana priča Stefana Takova

Stefan Takov, 20-godišnji reprezentativac Srbije u tekvondou, osvojio je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u meksičkoj Gvadalahari.

Seniorski i juniorski evropski šampion iz 2022, došao je do vrednog odličja u konkurenciji 57 takmičara iz isto toliko zemalja, u kategoriji do 74 kilograma.

Tri pobede i tesan poraz od snažnog Španca Danijela Kesade, priča su za nezaborav, još uvek golobradog momka, člana beogradskog tekvondo kluba „Azija“.

Put do medalje nije bio nimalo lak. U šesnaestini finala, Stefan je uspeo da slomi otpor Grka Peltekisa – 2:0 (6:0, 6:0), da bi u osmini finala dobio čvrstog rivala, Uzbekistanca Džajsunova. Posle velike bitke poveo je sa 1:0 (3:2), a kad je Džajsunov krenuo na sve ili ništa, usledila je revija prelepih udaraca za konačnih 2:0 (10:5).

Prava poslastica bilo je četvrtfinale sa dobro poznatim rivalom, dve godine starijim hrvatskim asom, Markom Golubićem.

Stefan je bio mnogo bolji u prvoj rundi, koju je dobio sa 5:3, ali se u drugoj probudio neugodni protivnik. Sa nekoliko udaraca rukom, Golubić je uspeo da napravi preokret i na kraju dobije pravi vatromet rezultatom 10:9.

Usledila je treća, iscrpljujuća runda, u kojoj je Golubić poveo sa 2:1 „petnaestak“ sekundi pre kraja, a onda je Takov hladnokrvno vezao tri poena i već tada obezbedio trijumf, iako je runda završena nerešeno – 4:4.

Bez obzira na dvočasovnu pauzu između četvrtfinala i polufinala, bilo je jasno da se Stefan potpuno fizički i energetski ispraznio posle dvoboja sa rivalom iz Hrvatske.

Iako je dobio prvu rundu protiv Španca Kesade sa 4:0, iskusniji rival znao je da sačeka svoju šansu. Znatno odmorniji, pošto je u četvrtfinalu lako savladao Nedžada Husića iz BiH, preuzeo je inicijativu, dobio drugu (6:2), ali i treću rundu (6:0) i zasluženo otišao u finale, na megdan Brazilcu Edivalu Pontesu.

Stefan Takov je Srbiji doneo i jedanaestu medalju sa Svetskih šampionata, a treću u Gvadalahari, posle zlata Mahdija Hodabahšija i srebra Aleksandre Perišić.

Priliku da uvećaju bilans medalja u dalekom Meksiku, reprezentativci Srbije imaće u noći između petka i subote, pošto na borilište izlaze olimpijska vicešampionka Tijana Bogdanović, u kategoriji do 53 kilograma i mladi Novak Stanić, u kategoriji do 63 kg.