Severna Koreja ispalila još jednu raketu za koju se sumnja da je ICBM

Severna Koreja ispalila još jednu raketu za koju se sumnja da je ICBM

Severna Koreja je ispalila očiglednu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) ka svom Istočnom moru, prema južnokorejskim i japanskim zvaničnicima, a Tokio je naveo da je projektil pao u vode unutar njene ekskluzivne ekonomske zone.

Zajednički načelnik generalštaba (JCS) južnokorejske vojske izvestio je o lansiranju balističke rakete dugog dometa u petak rano ujutro, rekavši da je potekla iz oblasti Sunan u blizini glavnog grada Severne Koreje oko 10:15 po lokalnom vremenu.

„Dok jačamo naš nadzor i budnost, naša vojska održava punu pripravnost u bliskoj saradnji sa SAD“, rekao je JCS u poruci novinarima, ne iznoseći druge detalje o lansiranju, uključujući tačnu municiju koja je uključena i koliko je daleko. Putovao.

Japanski premijer Fumio Kišida brzo je osudio očiglednu demonstraciju sile, rekavši da je njegova zemlja „prirodno uložila snažan protest protiv Severne Koreje, koja je ponavljala svoje provokacije sa neviđenom učestalošću“.

„Rekli smo Severnoj Koreji da apsolutno ne možemo da tolerišemo takve akcije“, rekao je on novinarima na Tajlandu, gde prisustvuje samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje. Kišida je dodao da je projektil verovatno pao u vode zapadno od njegovog najsevernijeg ostrva Hokaido, unutar ekskluzivne ekonomske zone Japana.

Japanska vojska je takođe izdala saopštenje u kojem potvrđuje incident, rekavši da je „Severna Koreja lansirala balističku raketu klase ICBM sa zapadne obale Korejskog poluostrva“ u petak nešto posle 10 sati.

Najnoviji test oružja dolazi usred rekordnog broja lansiranja projektila od strane DNRK ove godine, i manje od 24 sata nakon što je Pjongjang ispalio balističku raketu kratkog dometa u Japansko more. Uoči tog lansiranja, ministar inostranih poslova Čoe Son-hui upozorio je da će njena zemlja preduzeti „žešće“ vojne akcije kao odgovor na nedavni trilateralni samit između Vašingtona, Seula i Tokija, gde su se tri saveznika složila da ojačaju bezbednosne veze i nastave svoj periodični zajednički rat igrice.

Pjongjang je više puta osuđivao takve vojne vežbe kao pripremu za invaziju i insistira na tome da su njegova lansiranja raketa legitiman odgovor na „provokacije“ Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u regionu. Vašington je takođe smatrao akcije Severne Koreje provokativnim i zahtevao je da prekine sve testove oružja.