Pleme nastavlja borbu protiv predloženog rudnika bakra

Pleme nastavlja borbu protiv predloženog rudnika bakra

Apelacioni sud Arizone presudio je u utorak da je državno odeljenje za kvalitet životne sredine nezakonito izdalo dozvolu Zakona o čistoj vodi za predloženi rudnik bakra Rezolucije, čemu se protivi pleme San Karlos Apača, prenosi Asošijeted pres.

Odluka poništava presudu Višeg suda okruga Maricopa i nalaže ADEK-u da ponovo pokrene proces izdavanja dozvole.

Zvaničnici San Karlos Apača kažu da će rudnik uništiti Ouk Flat, sveto plemensko versko mesto u Nacionalnoj šumi Tonto.

U međuvremenu, grupa pod nazivom Apache Stronghold koju je plemena San Karlos Apača ovlastilo da štiti Oak Flat, saopštila je da će 9. okružni apelacioni sud SAD ponovo saslušati slučaj pred punim većem od 11 sudija.

Sud je ranije odlučio da savezna vlada može dati Oak Flat rudarskoj kompaniji u stranom vlasništvu koja želi da izgradi masivni podzemni rudnik bakra u Superioru, oko 70 milja (112 kilometara) istočno od Feniksa.

Rezolucija Zvaničnici kompanije Copper kažu da bi rudnik mogao da proizvede do 40 milijardi funti bakra tokom 40 godina, što ga čini najvećim rudnikom bakra u Severnoj Americi.

Državni žalbeni sud je presudio da je ADEK nepropisno izdao dozvolu za eliminaciju ispuštanja zagađenja u Arizoni kompaniji Resolution Copper pre nego što je postavio granice zagađenja na ono što Resolution Copper može da ispusti u Kueen Creek.

„Nameravamo da nastavimo da se borimo na svim pravnim frontovima kako bismo sprečili Rezoluciju da uništi naša sveta mesta i nanese uništavanje životne sredine na ogromnom području Nacionalne šume Tonto“, rekao je predsednik San Karlos Apača Teri Rambler u saopštenju.

Poziv Resolution Copper-u za komentar na sudske presude nije odmah vraćen u četvrtak.