Poljski zvaničnici: Ukrajina bi mogla dobiti pristup mestu eksplozije projektila

Poljski zvaničnici: Ukrajina bi mogla dobiti pristup mestu eksplozije projektila

Ukrajina bi mogla da dobije pristup koji je tražila lokaciji u pograničnoj oblasti jugoistočne Poljske gde je projektil ubio dve osobe u utorak, saopštili su u četvrtak poljski zvaničnici.

Varšava i njeni zapadni saveznici kažu da dokazi sa lica mesta ukazuju na to da je eksploziju izazvala ukrajinska protivvazdušna raketa koja je zalutala u potrazi za ruskom raketom. Kijev to poriče, rekavši da ima dokaze o „ruskom tragu“ u eksploziji.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je u sredu da bi uključivanje ukrajinskih zvaničnika u istragu zahtevalo saglasnost obe zemlje koje vode istragu, Poljske i Sjedinjenih Država.

„Ako ukrajinski gosti žele da vide istragu, moći ćemo da im pokažemo, baš kao što mi je pokazano“, rekao je Duda u četvrtak tokom posete Przevodovu, selu 6 km (4 milje) od ukrajinske granice gde je projektil je pao.

„Kada je u pitanju učešće u istrazi i pristup dokumentima i informacijama, to zahteva posebne odredbe ugovora, odredbe međunarodnog prava, međunarodne sporazume“, rekao je on.

Duda nije precizirao da li će Poljska odobriti takav pristup.

„Ukrajina i Poljska će sarađivati konstruktivno i otvoreno u vezi sa incidentom izazvanim ruskim raketnim terorom protiv Ukrajine“, napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru.

„Naši stručnjaci su već u Poljskoj. Očekujemo da će brzo dobiti pristup sajtu u saradnji sa poljskim organima za sprovođenje zakona.“

Duda je rekao da istražitelji nisu pronašli znake druge rakete na poljskom tlu. Neki prvi medijski izveštaji pominju dve rakete.

Eksplozija je izazvala strah i nevericu među stanovnicima Pševodova, sela od oko 440 ljudi, što je izazvalo zabrinutost meštana da bi sukob u Ukrajini, najsmrtonosniji u Evropi od Drugog svetskog rata, mogao da se u bilo kom trenutku prelije preko granice u Poljsku članicu NATO-a.

Duda je rekao da je to bilo veoma teško vreme za porodice žrtava i lokalnu zajednicu, kao i za Ukrajinu.

„Ovo je izuzetno teška situacija za njih i ogromne emocije, ogroman stres“, rekao je Duda.

Predsednički savetnik Jakub Kumoč ranije je rekao da Poljska ima video dokaze o eksploziji.

„Ovo su naše normalne fotografije sa granice, gde možete da vidite određene stvari. Vidite snimke iznad Ukrajine, borbe oko Ukrajine i u nekom trenutku, za vrlo kratko vreme, vidite određeni sled događaja“, rekao je Kumoč.

On je rekao da se po ostacima projektila, dubini kratera i količini utrošenog goriva može izračunati odakle je ispaljena.

Kumoč nije naveo nikakve druge detalje. On je rekao da želi da se Ukrajinci prvo upoznaju sa ovim materijalima, u kontaktu sa onima koji vode istragu.

Poljska je saopštila da veruje da je raketa S-300, stara raketa iz sovjetskog doba koju su koristile i Rusija i Ukrajina.

Dok se Varšava i Kijev razlikuju oko lokacije sa koje je raketa ispaljena, oni i drugi zapadni saveznici su ujedinjeni u stavu da je na kraju Rusija kriva.

„Ruska strana mora biti svesna pretnje koju predstavlja bombardovanjem… na udaljenosti od bukvalno nekoliko desetina kilometara od poljske granice, da bilo koja od raketa, bilo sa ruske strane ili onih ukrajinskih protivraketnih sistema, može zemljište na teritoriji strane države, u ovom slučaju Poljske“, rekao je Adrijan Kubicki, generalni konzul Poljske u Njujorku.

„Dakle, ništa ovde ne menja ocenu da je Ruska Federacija odgovorna za ono što se dogodilo.

Novinar Rojtersa sa periferije Przevodova rekao je da je izgledalo da je malo meštana na ulicama u četvrtak, osim dece koja se autobusima odvoze u školu. Policija je blokirala pristup Przevodovu.

U selo su povremeno ulazila vojna i policijska vozila, dok su vojnici patrolirali ulicama i okolnim poljima.