Albanski mediji tvrde: U Briselu pronađen zajednički jezik, rešenje će biti predstavljeno u petak

Albanski mediji tvrde: U Briselu pronađen zajednički jezik, rešenje će biti predstavljeno u petak

Načelni dogovor o deeskalaciji situacije na severu Kosova je već postignut, piše Albanijan post i dodaje da će strane u petak 18. novembra izaći sa detaljima. Prema pisanju albanskog medija, Kosovo je prihvatilo da odloži rok za preregistraciju vozila.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj rekao je da pronalaženje rešenja za pitanje registarskih tablica pre 21. novembra nema alternativu.

Kako dodaje, trenutno se traže modaliteti kako bi Srbi sa Kosova mogli da budu vraćeni u institucije, koje su napustili na demonstrativan način, nakon što se nisu složili sa odlukom o registarskim tablicama, koja je predviđala opomene, novčane kazne i promenu tablica,prenosiKosovo onlajn.

Centralna izborna komisija Kosova je povodom toga donela odluku da zameni deset poslanika Srpske liste u ostavci.

CIK je prošlog utorka prihvatio zahtev predsednice Kosova Vjose Osmani za imenovanje lica za zamenu upražnjenih mesta zbog ostavke poslanika Srpske liste.

Isto tako, Osmani je, nakon sastanka sa predstavnicima političkih stranaka, saopštila da su18 decembar odredili kao datum izborau četiri opštine na severu.

Kao što je poznato, od 5. novembra, Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potoku i Zvečani su bez gradonačelnika.

Mediji su izvestili 9. novembra da je međunarodna zajednica ponudila predlog utri tačke.

O predlogu se razgovaralo, kako je najavio šef diplomatije Đuzep Borelj, takođe u Parizu, na odvojenim sastancima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Cilj ove tri tačke u vidu zahteva međunarodne zajednice je smirivanje situacije na terenu, povratak u normalu i stvaranje mogućnosti za nastavak dijaloga u Briselu.

„Ovo bi trebalo da bude osnova za povratak dijalogu i postepeni povratak Srba u institucije“, navodi se u predlogu.