IAEA šalje ekspertske misije u ukrajinske nuklearne elektrane

IAEA šalje ekspertske misije u ukrajinske nuklearne elektrane

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) će u narednim nedeljama poslati misije nuklearne bezbednosti i bezbednosti u tri operativne nuklearne elektrane u Ukrajini, kao i na lokaciju u Černobilju, rekao je generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi u saopštenju objavljenom na sajtu agencije, prenosi Ukrinform.

„Od početka rata u Ukrajini, IAEA je činila sve što je mogla da spreči nuklearni udes sa potencijalno ozbiljnim posledicama po javno zdravlje i životnu sredinu. Isporučili smo opremu za nuklearnu sigurnost i bezbednost, napravili nepristrasne procene situacije i pružili tehničku ekspertizu i savete. Radimo ovaj važan posao u bliskoj saradnji sa – i na zahtev – ukrajinskih vlasti“, rekao je generalni direktor Grosi.

Agencija je, prema njegovim rečima, odmah odgovorila na zahtev Ukrajine da pošalje ekspertske misije u ukrajinske nuklearne elektrane i trenutno je spremna za njihovo skoro raspoređivanje.

„Dok je svet fokusiran na nesigurnu nuklearnu sigurnost i bezbednosnu situaciju u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani, ne smemo zaboraviti ni druga nuklearna postrojenja koja se nalaze u zemlji u ratu“, rekao je Grosi.

Timovi stručnjaka Agencije za nuklearnu bezbednost i bezbednost biće upućeni u nuklearne elektrane (NE) Južne Ukrajine, Hmeljnicki i Rivne. Prema sporazumu, IAEA će takođe poslati svoju treću takvu ekspertsku misiju u elektranu u Černobilju od 24. februara.

U početku će svaka misija trajati oko nedelju dana, rekao je generalni direktor Grosi, dodajući da će ih možda pratiti i druge ako bude potrebno.

Kako je saopšteno, ZNPP, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, zauzela je ruska vojska od 4. marta.

Rusi su postavili vojnu opremu i municiju na stanicu, granatirali obližnje područje i samu stanicu, uništavajući dalekovode, uzrokujući gašenje energetskih jedinica i za to okrivljujući ukrajinske oružane snage.