Amerikanka optužena za šverc relikvija Maja u Gvatemali

Amerikanka optužena za šverc relikvija Maja u Gvatemali

GRAD GVATEMALA – Samo tri dana nakon što je uhvaćena na aerodromu u Gvatemali pokušavajući da prokrijumčari dve relikvije Maja stare 1.000 godina iz zemlje, kažu zvaničnici, Amerikanka je ponovo uhvaćena, ovog puta kako se vozi u vozilu sa 166 drugih pre-Hispanskih artefakata, prenosi Asošijeted pres.

Slučaj Stephanie Allison Jolluck počeo je u četvrtak na aerodromu u Gvatemala Citiju kada su inspektori, kako se izveštava, bili naglašeni težinom njenog prtljaga i pronašli dve velike kamene rezbarije Maja u njenim torbama.

Ona je vlastima rekla da je kupila komade, napravljene između 600. i 900. godine naše ere, na pijaci u turističkom gradu Antigva u Gvatemali.

Sudija ju je pustio na osnovu ličnog priznanja, ali je u nedelju policija zaustavila automobil u kome se nalazila i rekla da je pronašla na desetine drugih relikvija. U vozilu je bio i drugi Amerikanac, Đorđo Salvador Rosili.

Nije bilo jasno da li Jolluck ima advokata. Američki konzulat je rekao da ne može da objavi nikakve informacije zbog zabrinutosti za privatnost. Mogla bi se suočiti sa optužbama za trgovinu nacionalnim nasleđem.

Žena sa istim imenom ima veb stranice za fotografske i dizajnerske poslove u oblasti Antigva, Gvatemala.

Istrage su u toku, ali ministarstvo kulture Gvatemale je saopštilo da su dve kamene rezbarije poznate kao majanske „sekire“, nazvane po svom obliku. Ceremonijalne rezbarije su možda bile povezane sa svetom igrom loptom Maja, a ne bilo kakvom upotrebom kao sekira.