Britanski premijer: Rusija je odmetnička država

Britanski premijer: Rusija je odmetnička država

Britanski premijer Riši Sunak, koji je doputovao na indonežansko ostrvo Bali radi učešća na samitu Grupe 20, nazvao je Rusiju „odmetničkom državom“ i obećao da će to nedvosmisleno osuditi, prenosi Evening Standard.

Obraćajući se novinarima tokom putovanja u Indoneziju, Sunak je rekao: „To govori da Putin nije tamo (na samitu). Rusija postaje odmetnička država i on neće biti tamo da preuzme odgovornost za ono što radi.“

Britanski premijer je ponovio da planira da zauzme oštar pristup Rusiji, koju na samitu G20 predstavlja ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Iskoristiću priliku da nedvosmisleno osudim rusku državu i Putina za njihov odvratan i protivzakonit rat. Uradiću to u sali, uradiću to ako ga (Lavrova) vidim negde drugde, i biće u redu, “, naglasio je Sunak.

On je uverio da London neće ohrabrivati Kijev da pregovara sa Moskvom, za koju, po njegovom mišljenju, nije zainteresovan.

„Malo je nepravedno reći Ukrajincima ‘Vidite, morate da pregovarate’, kada se vaša zemlja i vaša civilna infrastruktura neprekidno bombarduju, kao što je sada. Dakle, naš zadatak je da nastavimo da pomažemo Ukrajincima da se brane i stave sami u najjačoj mogućoj poziciji, a sami će birati kako da dođu do rešenja kroz pregovore“, rekao je britanski premijer.

Velika Britanija i Evropska unija dogovorile su se da bojkotuju govore ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na samitu G20 i pozvaće svoje saveznike da im se pridruže.