Vrhovni vođa talibana naredio sprovođenje šerijatskog zakona

Vrhovni vođa talibana naredio sprovođenje šerijatskog zakona

Vrhovni vođa talibana Mula Hibatulah Akhundzada naredio je avganistanskim sudijama da u potpunosti sprovode šerijatski zakon i njegove kazne, koje uključuju sakaćenje, bičevanje i pogubljenja različitih vrsta, objavio je u nedelju glavni portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

„Pažljivo proučite dosijee lopova, kidnapera i pobunjenika. U tim dosijeima u kojima su ispunjeni svi šerijatski uslovi Hududa i Kisasa, dužni ste da sprovodite. Ovo je odluka Šerijata, a moja komanda, koja je obavezna, “ Mudžahid je citirao neuhvatljivog vrhovnog vođu, čiji glas nije snimljen od talibanskog preuzimanja vlasti prošlog avgusta.

U islamskom zakonu, takozvani zločini Hududa zahtevaju i veoma ubedljive dokaze da bi optuženi bio osuđen, uz teške, traumatične kazne kao što su amputacija ruku ili nogu, kao i bičevanje i pogubljenje. U ovu grupu krivičnih dela spadaju krivična dela kao što su krađa, pljačka na putu, otpadništvo, preljuba i lažno optuživanje nekoga za to, kleveta, ispijanje alkohola i pobuna.

Kisas je zapravo islamska varijanta retributivne pravde „oko za oko“. Koncept pokriva zločine kao što su namerno ranjavanje ili ubistvo, dok istovremeno omogućava žrtvama ili njihovim porodicama da prihvate materijalnu kompenzaciju umesto kazne.

Talibani postepeno jačaju svoju vlast, istovremeno dovodeći život u Avganistanu u skladu sa strogim islamskim normama koje grupa sledi. Talibanska vlada je u aprilu ispunila svoja obećanja i zabranila uzgoj maka, izvora soka koji se prerađuje u morfijum i heroin. Procenjuje se da je Avganistan činio 90% globalne trgovine opijumom u 2021. godini, pri čemu je uzgoj maka bio njegov glavni izvor prihoda.

„Ako neko prekrši uredbu, usev će biti odmah uništen, a prekršilac će biti tretiran po šerijatskom zakonu“, upozorila je ta grupa.