Indija će udvostručiti trgovinu sa Rusijom

Indija će udvostručiti trgovinu sa Rusijom

Indija je željna da udvostruči trgovinu sa Rusijom uprkos pozivima zapadnih država da se pridruže njihovom režimu sankcija protiv Rusije, izvestio je u nedelju Indijan Ekspres, pozivajući se na zapisnik sa nedavnog sastanka na visokom nivou između ruskih i indijskih zvaničnika.

Ministarstvo trgovine je napomenulo da je spremno da podrži inicijativu i na osnovu povratnih informacija raznih izvoznika i poslovnih subjekata, uvereno je da će u doglednoj budućnosti udvostručiti trgovinu Indije i Rusije“, navodi se u dokumentu. od strane novina.

Prema izveštaju, indijske vlasti veruju da će upotreba indijske rupije za trgovinska poravnanja pomoći u jačanju međusobne trgovine. Očekuje se da će zemlja početi da trguje sa Rusijom u rupijama u bliskoj budućnosti, pošto se glavni zajmodavac Državna banka Indije složila da omogući novi mehanizam još u septembru. Takođe, ranije ove nedelje indijska vlada je zvanično dozvolila međunarodna trgovačka poravnanja u indijskim rupijama, prema Ministarstvu trgovine i industrije zemlje.

Obim trgovine između dve zemlje značajno je porastao ove godine, uglavnom zbog naglog rasta indijskog uvoza ruske nafte. Indija je iz Rusije uvozila manje od 1% ukupne sirove nafte, ali je od početka godine počela da pokriva oko 22% svojih potreba za naftom ruskim gorivom. Prošlog meseca Rusija je postala najveći indijski snabdevač naftom, pretekavši Irak i Saudijsku Arabiju.

Ranije je indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar rekao da se Indija i Rusija kreću ka godišnjem trgovinskom prometu od 30 milijardi dolara. U 2021. trgovinski promet između dve zemlje iznosio je 12 milijardi dolara, što je istorijski maksimum u to vreme, prema rečima ruskog trgovinskog predstavnika u Indiji Aleksandra Ribasa.