Plan EU za povećanje mobilnosti oružanih snaga ne predviđa raspoređivanje u Moldaviji

Plan EU za povećanje mobilnosti oružanih snaga ne predviđa raspoređivanje u Moldaviji

„Posle 24. februara cela Evropa je jasno svesna realnosti u kojoj živimo. Ruska Federacija je grubo i nepopravljivo prekršila sve norme međunarodnog prava. Svi razumeju da treba da ojačaju svoje odbrambene sposobnosti: zemlje EU, susedne države – Ukrajina. „Moldavija (mora da ojača svoju odbrambenu sposobnost – prim. aut.) jer smo prva zemlja koja nije članica EU na granici sa Ukrajinom“, primetio je Grosu.

Na pitanje da li vlasti razmatraju mogućnost da trupe EU budu raspoređene na teritoriji Moldavije, govornik je rekao da to nije na stolu.

„Ne, govorimo o trupama koje su stacionirali NATO saveznici u Poljskoj ili Rumuniji, baltičkim državama. Moldavija je neutralna zemlja. Ne radi se o postavljanju ovih oružanih snaga i opreme na našu teritoriju. Govorimo o državama članicama EU koje su takođe članice NATO-a“, pojasnio je on.

Evropska komisija je ranije 10. novembra predložila novi Akcioni plan za povećanje mobilnosti evropskih oružanih snaga, koji uključuje jačanje saradnje sa NATO-om i partnerima, uključujući Moldaviju.