Glavni tužilac: Ukrajina ne razmišlja o pregovorima sa Rusijom o okončanju rata

Glavni tužilac: Ukrajina ne razmišlja o pregovorima sa Rusijom o okončanju rata

„Ne mislim da je moguće pitanje nastavka bilo kakvih pregovora“, rekao je odlučno.

Kostin je rekao da Rusija mora da odgovara za rat koji je započela.

On traži osnivanje specijalnog međunarodnog tribunala i ponovio je zahteve za ratnu odštetu kroz konfiskaciju ruske imovine.

Kostin je istakao značaj međunarodne saradnje u prikupljanju dokaza i svedočenja svedoka potrebnih za izgradnju pravnog slučaja.

Na pitanje o masovnim grobnicama pronađenim u Izijumu u oblasti Harkova, on je rekao da postoje znaci namernog ubijanja i mučenja „praktično u svakom selu i svakom gradu“.

Prema njegovim rečima, sve je više slučajeva silovanja i seksualnog nasilja nad ženama i decom. Kada je Kostin preuzeo dužnost od prethodnice Irine Venediktove, bilo je 40 slučajeva. Sada, prema njegovim rečima, oni istražuju više od 100 slučajeva – uključujući i iz Hersonske oblasti.

Kostin je takođe odbacio zabrinutost da rat izaziva patnju širom sveta, a ne samo u Ukrajini.

„Oni ne čuju rakete. Ne znaju šta je bombardovanje. Ne znaju šta je ubijanje, silovanje, pljačka“, rekao je on.

On je priznao da Evropljani plaćaju više cene za hranu i gorivo, ali je uzvratio da „Ukrajinci plaćaju životima za istu borbu“.

Predsednik Vladimir Zelenski je ranije formirao radnu grupu na čelu sa šefom njegove kancelarije Andrijem Jermakom, koja će se baviti pitanjem stvaranja specijalnog međunarodnog suda za privođenje pravdi krivaca za agresiju na Ukrajinu.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Evropski parlament, Parlamentarna skupština NATO-a i Parlamentarna skupština OEBS-a podržali su stvaranje takvog tribunala.

Kijev radi na nekoliko opcija za stvaranje specijalnog tribunala, a jedna od njih je zasnovana na sporazumu između Ukrajine i UN koji mogu usvojiti odgovarajuću rezoluciju.