Napadnuti su sajtovi Bahreina dok se održavaju parlamentarni izbori

Napadnuti su sajtovi Bahreina dok se održavaju parlamentarni izbori

Bahrein je glasao u subotu na parlamentarnim i lokalnim izborima samo nekoliko sati nakon što su hakeri napali vladine veb stranice u ostrvskom kraljevstvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije identifikovalo ciljane veb-stranice, ali državna novinska agencija Bahreina nije mogla biti dostupna na mreži, kao ni veb-sajt bahreinskog parlamenta. Kasnije, izbornoj veb stranici Bahreina nije se moglo pristupiti iz inostranstva.

„Veb-sajtovi se ciljaju da ometaju izbore i plasiraju negativne poruke u očajničkim pokušajima koji neće uticati na odlučnost građana koji će izaći na biračka mesta“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Snimci ekrana koje su napravili korisnici interneta pokazali su sliku nakon hakovanja na kojoj se tvrdi da ga je izvršio ranije nepoznati nalog pod nazivom Al-Toufan, ili „Poplava“ na arapskom. Nalozi na društvenim mrežama povezani sa Al-Toufanom rekli su da je grupa ciljala na veb stranicu parlamenta „zbog progona bahreinskih vlasti i sprovođenja narodne volje da se bojkotuju lažni izbori“.

Zabranjena šiitska opoziciona grupa i drugi pozvali su birače da bojkotuju izbore.

Zvaničnici Bahreina nisu odgovorili na zahtev za komentar o haku. Državna televizija Bahreina emitovala je snimke ljudi koji glasaju na izborima.

Napad se dogodio samo nekoliko sati uoči parlamentarnih i opštinskih izbora u Bahreinu. Birači biraju 40 članova donjeg doma bahreinskog parlamenta, Predstavničkog veća. Gornji dom parlamenta, Konsultativno veće, imenuje kralj Hamad bin Isa Al Kalifa kraljevskim dekretom.

Bahrein je usred decenijskog gušenja svih neistomišljenika nakon protesta Arapskog proleća 2011. godine, u kojima su šiitska većina na ostrvu i drugi tražili više političke slobode.

Otkako je Bahrein ugušio proteste uz pomoć Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, zatvorio je šiitske aktiviste, deportovao druge, oduzeo im stotine državljanstva i zatvorio svoje vodeće nezavisne novine.

Bahrein, veličine grada Njujorka, dom je 5. flote američke mornarice.