Tramp je podneo tužbu kako bi izbegao poziv odbora 6. januara

Tramp je podneo tužbu kako bi izbegao poziv odbora 6. januara

Bivši predsednik Donald Tramp tužio je Komitet Predstavničkog doma koji istražuje napad na američki Kapitol 6. januara u pokušaju da blokira sudski poziv kojim se od njega zahteva da svedoči.

„Dugogodišnji presedan i praksa tvrde da podela vlasti zabranjuje Kongresu da primorava predsednika da svedoči pred njim“, rekao je Trampov advokat Dejvid A. Vorington u saopštenju u kojem je najavljeno Trampove namere.

On je rekao da je Tramp „sarađivao sa Komitetom u dobroj nameri da reši ove probleme u skladu sa prerogativima izvršne vlasti i podelom vlasti“, ali je rekao da panel „insistira na političkom putu, ne ostavljajući predsedniku Trampu drugog izbora osim da uključi treća vlast, sudska, u ovom sporu između izvršne i zakonodavne vlasti“.

Komitet je glasao za pozivanje Trampa na sudski poziv tokom poslednjeg saslušanja pre međuizbora i zvanično je to učinio prošlog meseca, zahtevajući svedočenje bivšeg predsednika. Članovi odbora navode da je Tramp „lično orkestrirao“ višedelni napor da se ponište rezultati izbora 2020.

Rekli su da je Tramp morao da svedoči, bilo na Kapitolu ili putem video-konferencije, „počevši od ili oko“ 14. novembra i nastavljajući nekoliko dana ako je potrebno.

U pismu se takođe navodi široki zahtev za dokumentima, uključujući ličnu komunikaciju između Trampa i članova Kongresa, kao i ekstremističkih grupa.

Tužba dolazi pošto se očekuje da će Tramp sledeće nedelje pokrenuti treću predsedničku kampanju.