Baletski igrači koji su pobegli iz Rusije ponovo se okupljaju na sceni Kalifornije

Baletski igrači koji su pobegli iz Rusije ponovo se okupljaju na sceni Kalifornije

KOSTA MESA, Kalifornija – Ksander Periš je baletski igrač britanskog porekla koji je bio glavni igrač u Baletu Mariinski u Sankt Peterburgu, Rusija.

Zatim je u februaru 2022. Rusija napala Ukrajinu. U roku od mesec dana, Pariš je otišao. Drugi međunarodni plesači sa sedištem u Rusiji takođe su pobegli, ostavljajući za sobom svoje živote, poslove i stvari.

Sada, na jednu noć, plesači iz Mariinskog, Boljšoj i drugih elitnih ruskih kompanija ponovo se okupljaju uz nastup u subotu u Kosta Mesi u Kaliforniji.

„Svako od nas ovde u ovoj grupi ima apsolutno jedinstvenu priču, ali je povezana niti kroz ovo zajedničko iskustvo napuštanja Rusije i dobijanja onoga što smo voleli tamo… ali sada se vraćamo zajedno. To je kao pun krug“, rekao je Pariš za Rojters.

Amerikanac Adrijan Blejk Mičel i njegova slovačka devojka Andrea Lasakova, oboje ranije igrači u Baletu Mihajlovski, takođe su pobegli iz Moskve ubrzo nakon invazije. Mičel je rekao da su se našli u „izuzetno neprijatnim i zabrinjavajućim okolnostima”. On je odbio da iznosi detalje.

Zajednička iskustva umetnika biće opipljiva kada budu plesali zajedno, rekao je Mičel.

„Grupa plesača, tako je posebna, znate. U ovim okolnostima nije urađeno mnogo ovakvih projekata, tako da to donosi tako novi sloj i čini ga toliko emotivnijim i mnogo smislenijim i upečatljivijim“, rekao je on.

Kristin Ševčenko radi u Američkom baletskom pozorištu i ima sedište u Sjedinjenim Državama, ali je rođena u Odesi u Ukrajini i rekla je da joj je važno da bude deo produkcije.

„Uvek sam iskreno verovao da umetnost, bilo da je u pitanju balet, opera ili muzika, uvek okuplja ljude“, rekao je Ševčenko.

Iako će kor de balet biti zajedno samo na jednoj večeri, Pariš već ima planove da urade više.

„Rasprodali smo se za 10 dana što je zaista fantastično, tako da odjednom počinjemo da razvijamo ovaj projekat i da uvedemo više repertoara i proširimo ono što možemo zajedno da izvedemo i pokažemo šta volimo većem broju ljudi sa više nastupa u budućnosti“, on rekao.

„Reunited in Dance” biće izvedena u Koncertnoj dvorani Renea i Henrija Segerstroma u Kosta Mesi. Mesto poziva posebnu publiku da besplatno gleda emisiju putem live strima ispred zgrade.