Rat poremetio planove za Svetsko prvenstvo u hokeju

Rat poremetio planove za Svetsko prvenstvo u hokeju

Rat Rusije u Ukrajini poremetio je planove za održavanje Svetskog prvenstva u hokeju ove zime.

Udruženje NHL i NHL igrača u petak je odustalo od planova da održe Svetsko prvenstvo u februaru 2024. kako su se nadali, rekavši u zajedničkoj izjavi „to nije izvodljivo“ u trenutnom okruženju, prenosi AP.

Postoji neizvesnost šta da se radi sa igračima iz Rusije od invazije zemlje na Ukrajinu ranije ove godine i tamošnjeg rata koji je u toku. Neke zemlje nisu htele da Rusi učestvuju, čak i pod drugim imenom i bez uniformi reprezentacije, kao što je to učinjeno na nedavnim Olimpijskim igrama kao kazna za doping koji je sponzorisala država.

Igrači žele da učestvuju najbolji na svetu — grupa koja bi uključivala veliki broj Rusa — i to je stvorilo ćorsokak sa vremenom koje je isteklo da se zajedno organizuje Svetsko prvenstvo.

„Sukob u Ukrajini otežava rešavanje ruskog pitanja i sigurno smo čuli da bi neke od zemalja učesnica ili zemalja koje bi učestvovale imale primedbe na učešće Rusije na Svetskom prvenstvu“, rekao je zamenik komesara Bil Dejli. prošlog meseca. „Očigledno (to je) nešto što je relevantno i što bismo uzeli u obzir u vezi sa donošenjem odluka.

Liga i sindikat rekli su da se nadaju da će događaj održati u februaru 2025. i da će nastaviti da planiraju to. Kašnjenje kupuje ligi i igračima vremena da shvate stvari.

Svetsko prvenstvo je primer hokeja u neolimpijskim godinama, ali nije održano od 2016. godine, a učešće NHL-a na Olimpijskim igrama je takođe bilo mrljavo. Svetska prvenstva su se u međuvremenu pouzdano održavala, ali se često preklapaju sa plej-ofom NHL-a i stoga ne uključuju neke od najboljih svetskih igrača.

Za razliku od fudbala, koji je Rusiji zabranio učešće na Svetskom prvenstvu zbog invazije zemlje na Ukrajinu, mnogi najbolji hokejaški igrači su odatle i uticaj bi bio mnogo veći. Nikakvo učešće Rusije ne bi značilo da su izostavljeni Aleks Ovečkin, Evgeni Malkin, Andrej Vasilevski i Nikita Kučerov.

„Očigledno je da uvek želite da predstavljate svoju zemlju i da usrećite svoje ruske navijače“, rekao je nedavno Vasilevski, koji je dva puta osvajao Stenli kup, golman Tampa Bej Lajninga. „Nisam siguran šta će se sledeće desiti. Sada je malo komplikovano. Mislim, nadam se da ćemo moći da igramo tamo kao tim Rusije, jer sada imamo mnogo dobrih, talentovanih mladih hokejaša iz Rusije. I biće zaista zanimljivo igrati zajedno.”

Amerikanci Patrick Kane i Auston Matthevs i Kanađani Sidnei Crosbi i Connor McDavid nisu stigli da igraju zajedno na međunarodnom nivou protiv svih najboljih na svijetu jer nije bilo Svjetskog prvenstva u šest godina, a NHL nije išla na prethodne dvije Olimpijske igre.

Komesar Geri Betman je nagovestio odluku na sastanku upravnog odbora lige 18. oktobra, rekavši da se bliži rok za završetak planova. Postojale su i druge prepreke, kao što je saradnja sa Međunarodnom hokejaškom federacijom i nacionalnim federacijama oko održavanja utakmica u Evropi, ali liga i igrači su bili uvereni da mogu sami da održe turnir, ako bude potrebno.

Pre dva meseca, kada je izgledalo da će se Svetsko prvenstvo zaista dogoditi, američka zvezda Džek Ajčel rekao je: „Ne zadržavajte dah“ skeptičnim tonom za koji se ispostavilo da je opravdano.

„Pokušavamo da razvijemo hokej na globalnom nivou“, rekao je Ajhel. „Bilo da predstavljate svoju zemlju ili imate priliku da igrate protiv najboljih na svetu, svi to žele. Mislim da je to nešto što fanovi žele da vide. Mislim da je to odlično za našu igru.”

Postoji optimizam oko 2025. godine i produžetak bi mogao da omogući kvalifikacioni turnir koji će odlučiti ko će se pridružiti očiglednim timovima: SAD, Kanada, Švedska, Finska i Češka Republika — a možda i Rusija, u zavisnosti od globalne klime.

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2016. usko je pratilo Olimpijske igre 2014. u Sočiju. NHL je ​​odlučio da preskoči Olimpijske igre 2018. i planirao je da učestvuje 2022. u Kini pre nego što je pandemija izazvala dovoljno poremećaja u rasporedu da poremeti te nade.

NHL se obavezala da šalje igrače na Zimske olimpijske igre 2026. u Milano i Kortinu.