Evropska komisija želi da pomiri Italiju i Francusku

Evropska komisija želi da pomiri Italiju i Francusku

Evropska komisija izrađuje hitan plan za rešavanje eskalacije tenzija između Italije i Francuske zbog svađe oko prijema migranata koji stižu morem, rekao je potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas u intervjuu za Politiko.

Prema njegovim rečima, izvršni organ EU pokrenuo je vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova na kojem će se razgovarati o krizi i daljim koracima. Trebalo bi da ga sazove Češka, koja trenutno predsedava Savetom Evropske unije.

„Ne možemo dozvoliti da se dve zemlje članice javno bore jedna protiv druge i da stvore još jednu megapolitičku krizu oko migracija“, rekao je Šinas.

On je dodao da će na predstojećem sastanku Evropska komisija „ponovo pokušati da smisli… akcioni plan sa konkretnim inicijativama za čitavu rutu” migracije u centralnom Mediteranu.

Predlog potpredsednika Evropske komisije je da nova pravila za prijem tražilaca azila važe za celu rutu, uključujući i kretanje migranata iz severnoafričkih zemalja poput Tunisa i Libije.

„Ima još nešto što treba da uradimo bolje. Naš razvoj i susedska pomoć zemljama porekla i tranzita migranata i dalje ne funkcioniše onako kako bismo želeli. Previše je aktera, previše je pravnih osnova, previše primalaca. To je ono što želimo da uradimo“, rekao je on. Moramo bolje da usmerimo našu pomoć na razvoj i pomoć našim susedima“, dodao je Šinas.

Kako je saopšteno, 11. novembra je humanitarni brod Ocean Viking sa 234 migranta na njemu, uključujući 57 dece, pristao u Tulonu. Pre toga, brod je proveo tri nedelje na moru jer nijedna luka nije želela da ga prihvati – pre nego što je Francuska konačno pristala na taj potez i kritikovala Italiju zbog odbijanja.

U Rimu su bili ogorčeni, rekavši da je Italija ove godine već primila desetine hiljada ljudi i da pati više od ostatka mediteranskih zemalja Evrope.