Jelen će posetiti Indiju kako bi ojačala američko-indo-pacifičko partnerstvo

Jelen će posetiti Indiju kako bi ojačala američko-indo-pacifičko partnerstvo

Lanci snabdevanja, ruski rat u Ukrajini i uticaj COVID-19 bili su na prvom mestu za američko ministarstvo finansija Dženet Jelen dok se spremala da se sastane sa indijskim liderima u petak u Nju Delhiju.

Predugo su zemlje širom sveta bile previše zavisne od rizičnih zemalja ili od jednog izvora kritičnih inputa, rekla je ona liderima tehnološkog sektora tokom posete Microsoft Indijskom razvojnom centru na periferiji Nju Delhija.

Pozivajući se na rusko korišćenje snabdevanja energijom, Jelen je rekla da je strategija predsednika Vladimira Putina „primer kako zlonamerni akteri mogu da iskoriste svoje tržišne pozicije da pokušaju da steknu geopolitičku polugu ili ometaju trgovinu radi sopstvene dobiti“.

Ona je rekla da je Rusija ranije bila dugogodišnji, pouzdan energetski partner. „Ali veći deo ove godine, Putin je oružavao rusko snabdevanje prirodnim gasom protiv naroda Evrope“, rekla je ona.

Saradnja među prijateljskim zemljama će pomoći u diversifikaciji lanaca snabdevanja dalje od Kine, koja trenutno dominira u preko 80% globalne proizvodnje solarnih panela, rekla je Jelen.

Stroga kineska politika „nulte-COVID“ takođe je uticala na globalne lance snabdevanja sa široko rasprostranjenim blokadama u velikim finansijskim i proizvodnim centrima.

Apple je u nedelju najavio da će kupci morati duže da čekaju da dobiju najnovije modele iPhonea nakon što su antivirusna ograničenja nametnuta fabrici izvođača u centralnoj Kini.

Sjedinjene Države sprovode pristup koji se zove „održavanje prijatelja“ kako bi se diverzifikovali od zemalja koje predstavljaju geopolitičke i bezbednosne rizike za lanac snabdevanja. „Da bismo to uradili, proaktivno produbljujemo ekonomsku integraciju sa poverljivim trgovinskim partnerima poput Indije“, rekla je Jelen.

„Tehnološke kompanije poput Amazona i Gugla ulažu u Indiju i Vijetnam. Apple je nedavno objavio da premešta proizvodnju iPhone-a iz Kine u Indiju“, rekla je ona.

Novi lanci snabdevanja se već razvijaju širom regiona od Azije do Evropske unije, dodala je ona.

Jelen bi trebalo da se sastane sa indijskom ministarkom finansija Nirmalom Sitaraman kasnije u petak.

Jelen će razgovarati o partnerstvu SAD sa Indijom za uspostavljanje ekonomskog okvira u Indo-Pacifiku „kako bi se povećala ekonomska integracija sa pouzdanim trgovinskim partnerima i ublažili geopolitički rizici“, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD. Na dnevnom redu su i indijsko predsedavanje G-20 2023. godine, klimatske promene, ruski rat u Ukrajini i tekući ekonomski uticaj pandemije COVID-19.

Kasnije u petak, ona će takođe učestvovati u dijalogu o ekonomskom i finansijskom partnerstvu između SAD i Indije i sastati se sa rukovodiocima velikih indijskih kompanija i američkih kompanija koje posluju u Indiji.