Zelenski: Nisam “zatvorio vrata“ pregovorima

Zelenski: Nisam “zatvorio vrata“ pregovorima

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je za CNN u sredu da nije odustao od ideje o mirovnim pregovorima sa Rusijom. Dok Moskva tvrdi da je uvek otvorena za pregovore, stav Zelenskog o pregovorima se promenio nekoliko puta od početka sukoba.

„Nisam zatvorio vrata“, rekao je američkoj televiziji. „Rekao sam da ćemo biti spremni da razgovaramo sa Rusijom, ali sa drugom Rusijom. Onom koja je zaista spremna za mir. Ona koja je spremna da prizna da su okupatori.”

„Moraju sve da vrate“, nastavio je on, naizgled misleći na njegove ponovljene zahteve da se Rusija odrekne teritorije Krima, koji je glasao za priključenje Ruskoj Federaciji 2014. godine, i regiona Donjecka, Luganska, Hersona, koji govore pretežno ruski. i Zaporožje, koji su dobrodošli u Rusiju nakon referenduma u ​​septembru.

Zelenski je takođe ponovio svoju nameru da se pridruži NATO alijansi, što je potez koji Rusija ne bi prihvatila iz razloga nacionalne bezbednosti.

Ranije ove nedelje, Zelenski je pozvao svetske lidere „da prisile Rusiju na stvarne mirovne pregovore“, pre nego što je postavio listu uslova uključujući povratak teritorije na koju polaže Kijev i finansijske reparacije od Moskve.

Ranije je Zelenski rekao da jedini način da ostvari svoje teritorijalne ciljeve može biti poraz Rusije na bojnom polju. Ukrajinski lider je potom u oktobru potpisao dekret kojim se zabranjuju bilo kakvi pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kijev je gurao drugu liniju u ranim danima sukoba, šaljući tim pregovarača u Istanbul u martu da razgovaraju o rešenju sa Rusijom. Ukrajina se naglo povukla iz ovih pregovora, navodno zahvaljujući naporima bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona. Malo je verovatno da će budući pregovori samo sa Ukrajinom uspeti, rekao je prošlog meseca sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov, pošto bi svaki sporazum između dve zemlje bio „trenutno otkazan po naređenju” sa Zapada.

Stav Moskve o pregovorima sa Ukrajinom ostaje nepromenjen, izjavila je u sredu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. „I dalje smo otvoreni za pregovore, nikada ih nismo odbili, spremni smo da ih vodimo“, rekla je ona novinarima.

Zvanični stav SAD je da će podržati Ukrajinu oružjem „koliko god bude potrebno“ i da će Zelenski odlučiti kada je pravo vreme za pregovore. Međutim, s obzirom da se troškovi podrške ukrajinskoj vojsci kreću u desetine milijardi dolara, SAD tiho pritiskaju Zelenskog da signalizira spremnost da sedne za pregovore, izvestio je NBC Nevs u sredu.