KFC se izvinjava što je pozvao Nemce da obeleže nacističke napade na Jevreje sa „dodatnim sirom“

KFC se izvinjava što je pozvao Nemce da obeleže nacističke napade na Jevreje sa „dodatnim sirom“

Nemački ogranak američkog lanca brze hrane KFC izvinio se što je pozvao kupce da obeleže Kristalnu noć – nacistički pogrom nad Jevrejima 1938. – sa još sira na hrskavoj piletini.

„Juče [9. novembra] je korisnicima aplikacije KFC u Nemačkoj poslato automatizovano obaveštenje koje sadrži neosetljivu i neprihvatljivu poruku. Izvinjavamo se zbog ovoga“, navodi se u saopštenju kompanije u četvrtak.

Prema KFC-u, push obaveštenja se generišu „poluautomatski“ na osnovu kalendara koji navode državne praznike i dane komemoracije.

„U ovom konkretnom slučaju, naš interni proces revizije nije pravilno ispoštovan“, objasnio je KFC. „Razumemo i poštujemo ozbiljnost i istoriju ovog dana i ostajemo posvećeni jednakosti, inkluziji i pripadnosti za sve.

Tekst push obaveštenja, koji je poslat na 84. godišnjicu Kristalne noći, u Nemačkoj takođe poznat kao „Reichspogromnacht“, glasio je: „Sećanje na Reichspogromnacht. Počastite se nežnijim sirom na hrskavoj piletini. Sada u KFCheese!”

U drugom upozorenju poslatom ubrzo nakon toga, KFC je rekao da je „napravio grešku“, ali snimci ekrana ranije promocije već su se pojavili na društvenim medijima, što je izazvalo gnev.

„Vau, samo vau! Potpuno sam bez reči i odbojan“, napisao je na Tviteru Arsen Ostrovski, šef proizraelske pravne grupe Međunarodni pravni forum.

„Sram vas bilo“, napisala je Dalija Grinfeld, pomoćnica direktora za evropske poslove Lige za borbu protiv klevete, iznad snimka ekrana upozorenja KFC-a.

Kristalna noć, ili „Noć slomljenog stakla“, videla je da su hiljade jevrejskih kuća, preduzeća i sinagoga širom Nemačke gađane i uništene, ostavljajući više od 90 ljudi mrtvih. Mnogi istoričari ga smatraju uvodom u Holokaust.