Kaliforniju pogodila kiša, sneg i tornado

Kaliforniju pogodila kiša, sneg i tornado

LOS ANĐELES – Snažna oluja pogodila je u utorak Kaliforniju sa kišom i snegom, pri čemu je jedna osoba poginula, a dve nestale nakon što su ih odnele poplavne vode, dok je tornado zadesio okrug Sakramento.

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da je tornado pao u 13.40. nekoliko milja izvan grada Galt. KCRA, podružnica NBC-a u Sakramentu, izvestila je da je odneo limeni krov na štali i da je poništen komunalni vodovi. Druga šteta nije prijavljena.

Olujno vreme izazvalo je zabrinutost da bi moglo sprečiti ljude da glasaju na dan izbora, a u nekim oblastima su na snazi upozorenja o poplavama.

U južnoj Kaliforniji struja u kanalu u gradu Ontariju odnela je šest osoba, a jedna je poginula, saopštila je vatrogasna služba Ontarija. Još trojicu su spasili vatrogasci i oni su na lečenju u obližnjoj bolnici. Posada je nastavila da traga za još dvojicom usred pljuska.

Jaka kiša natopila je okrug Orindž, gde je nekoliko veoma bliskih trka za predstavništvo SAD moglo da odredi koja stranka kontroliše Kongres. Republikanska partija okruga Orindž pozvala je članove da glasaju prevremeno i izbegavaju da zaglave na kiši na dan izbora.

„Redovi na dan izbora su dugi i obično dugi jedan do dva sata. Ne rizikujte da vas uhvate da čekate na kiši da biste glasali“, navodi se u mejlu koji je stranka poslala u ponedeljak.

Oluja, koja je stigla u ponedeljak i predviđa se da će se nastaviti do srede, izazvala je naredbe za evakuaciju u delovima južne Kalifornije, uključujući i područje ožiljaka od opekotina Bond Fire na planinama Santa Ana.

U severnoj Kaliforniji, meterolozi su upozorili da bi obilne padavine mogle da dovedu do tokova krhotina i bujičnih poplava u ožiljcima od opekotina u požarima u Koloradu i rekama.

Između 2,54 i 7,62 centimetra padavina se očekuje do srede na obali i dolinama oblasti Los Anđelesa. Podnožje i planine mogle su da vide do 12,70 centimetara.

U međuvremenu, u planinama, vrhovi iznad 1.800 metara mogu da dobiju snežne padavine od 15 do 30 centimetara, a lokalno je moguće 50 centimetara.

Nacionalna meteorološka služba izdala je u utorak upozorenje na zimsku oluju za šire područje jezera Tahoe pošto je u regionu pao jak sneg, što je izazvalo rezervne kopije na glavnim autoputevima u toj oblasti. Agencija je upozorila da bi vožnja u regionu bila izuzetno teška, ako ne i nemoguća.

„Pripremite se za uslove zatamnjenja i hladnoću od vetra ispod nule duž grebena i u blizini planinskih prevoja“, navodi agencija u svom upozorenju, dodajući da će opasni uslovi uticati na vozače tokom vršnog vremena putovanja na posao.