Evropska komisija: Ograničenje cene gasa nemoguće

Evropska komisija: Ograničenje cene gasa nemoguće

BRISEL – Izvršno telo Evropske unije saopštilo je svojih 27 zemalja članica na seminaru u ponedeljak da nije moguće stvoriti gornju granicu cene gasa koja ne bi uticala na dugoročne ugovore ili sigurnost snabdevanja, rekla su dva diplomatska izvora, prenosi Reuters.

Nakon mnogo prepirki na celovečernjem samitu, lideri EU složili su se prošlog meseca da zaduže Evropsku komisiju da predloži privremeno ograničenje cene gasa u proizvodnji električne energije i privremeni koridor cena kako bi se smanjili troškovi za potrošače.

Ali kompromis između onih poput Francuske, Španije i Belgije koji žele ograničenje i tabora predvođenog Nemačkom koji se tome protivi značio je da su priloženi dodatni uslovi, odnosno da bilo kakvo ograničenje ne može uticati na dugoročne ugovore, dovesti do povećanja potrošnje gasa ili provocirati proizvođači da preusmere zalihe negde drugde.

„Sada je Komisija rekla da je nemoguće imati ograničenje koje ispunjava ove kriterijume“, rekao je jedan od diplomata, dodajući da će nacionalni izaslanici 27 zemalja članica EU u čvorištu bloka, Briselu, razgovarati o tome sledećeg u petak.

„Biće mnogo emocija koje će poleteti visoko“, rekao je diplomata.

To pitanje je mesecima delilo zemlje EU dok pokušavaju da reše akutnu energetsku krizu koja pokreće rekordno visoku inflaciju i preti recesijom u bloku.

Tvrdoglavo protivljenje Nemačke i moćnog izvršnog tela bloka u Briselu uznemirilo je one koji traže kapu, kao i predsedavajućeg lidera EU Šarla Mišela, koji je napisao pismo šefici komisije Ursuli fon der Lajen.

„Brzo isporuka konkretnih rezultata našim građanima i preduzećima treba da ostane naš najveći prioritet“, napisao je Mišel, poručivši Fon der Lajen da „što je pre moguće“, navodi se u pismu od 7. novembra. a video je Rojters u utorak.

Umesto gornje granice, Komisija je u ponedeljak ponudila dobrovoljni „mehanizam za korekciju tržišta“ koji nije otišao dovoljno daleko da zemlje koje zahtevaju gornju granicu trenutno ograničavaju skokove cena, rekao je drugi diplomata.

Diplomate su govorile pod uslovom anonimnosti i nisu navele detalje o tome kako će tačno mehanizam funkcionisati.

Oba izvora kažu da je čak 15 zemalja koje traže gornju granicu zapretilo da će blokirati druge elemente oktobarskog energetskog sporazuma lidera, koji takođe uključuje pokretanje zajedničkih kupovina i izradu nove referentne cene, sve dok komisija ne predstavi solidnu gornju granicu predlog.

„Bilo je veoma frustrirajuće“, rekao je drugi diplomata. „Nemačka i Holandija su dobile mnogo ustupaka da razvodne gornju granicu, ali ideja o ograničenju još uvek je bila prisutna u odluci na samitu lidera EU.

Iako je ideja o mehanizmu tržišne korekcije pala ispod očekivanja onih koji žele da odlučno intervenišu u tržišnim cenama, ona je privukla upozorenje od Europeka, udruženja evropskih energetskih berzi.

„Zabrinuti smo da će mehanizam… dovesti do pogoršanja sigurnosti snabdevanja i rizika po finansijsku stabilnost“, navodi se u saopštenju Europeka.

Posle, kako se očekuje, žestokog sastanka nacionalnih ambasadora pri EU u Briselu u petak, ministri energetike Unije trebalo bi da o tome razgovaraju 24. novembra.

Ukoliko dogovor o ograničenju gasa ostane neuhvatljiv, tema bi se vratila na sam vrh, sa sledećim samitom lidera EU 15. i 16. decembra.