SAD i Rusija spremaju razgovore o obnavljanju inspekcija kontrole naoružanja

SAD i Rusija spremaju razgovore o obnavljanju inspekcija kontrole naoružanja

VAŠINGTON – Sjedinjene Države i Rusija uskoro će održati razgovore o obnavljanju obustavljenih inspekcija kontrole nuklearnog naoružanja koje su bile obustavljene tokom pandemije COVID-19 i koje su zamrle nakon ruske invazije na Ukrajinu, saopštio je u utorak Stejt department.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da će se pregovori o inspekcijama održati „u bliskoj budućnosti“ prema uslovima novog START sporazuma i da neće uključivati bilo kakvu diskusiju o sukobu u Ukrajini.

On nije želeo da navede datum ili mesto održavanja razgovora, ali su drugi zvaničnici sugerisali da će oni biti održani pre kraja godine, verovatno u Egiptu.

Sastanak takozvane „Bilateralne konsultativne komisije“ iz sporazuma biće prvi u više od godinu dana, a ima za cilj da pokaže da dve zemlje ostaju privržene kontroli naoružanja i održavanju linija komunikacije otvorenim uprkos drugim razlikama.

„Mi duboko verujemo širom sveta u transformativnu moć i važnost diplomatije i dijaloga“, rekao je Prajs novinarima u Vašingtonu. On je naglasio da je Bajdenova administracija bila „realna“ u pogledu toga šta bi sastanak mogao da postigne.

„To pokazuje našu posvećenost smanjenju rizika, strateškoj stabilnosti, nečemu čemu ostajemo posvećeni, nečemu što je duboko u bilateralnom interesu, i nadamo se da će predstojeći sastanak biti konstruktivan“, rekao je on.

Obe strane su obustavile inspekcije američkih i ruskih vojnih lokacija prema novom START sporazumu zbog širenja koronavirusa u martu 2020. Komitet se poslednji put sastao u oktobru 2021, ali je Rusija tada jednostrano suspendovala saradnju sa odredbama sporazuma o inspekciji u avgustu. u znak protesta zbog podrške SAD Ukrajini.

„Jasno smo stavili Rusiji da mere uvedene kao rezultat ničim izazvanog rata Rusije protiv Ukrajine ne sprečavaju Ruse i ruske inspektore da sprovode inspekcije novog START sporazuma u ​​Sjedinjenim Državama“, rekao je Prajs. „Tako da se nadamo da će nam sastanak BCC-a omogućiti da nastavimo sa tim inspekcijama.