SAD proširuju sankcije na sektore vazduhoplovstva Mjanmara i Koreje

SAD proširuju sankcije na sektore vazduhoplovstva Mjanmara i Koreje

VAŠINGTON – Bajdenova administracija proširuje sankcije protiv sektora vazduhoplovstva i odbrane Severne Koreje i Mjanmara dok nastavlja da kažnjava dve zemlje zbog kršenja propisa SAD i Ujedinjenih nacija u vezi sa oružjem i kršenja ljudskih prava, piše AP.

Ministarstvo finansija saopštilo je u utorak da je nametnulo kazne dvojici agenata severnokorejske državne avio-kompanije Er Korjo i preimenulo prethodno sankcionisanu severnokorejsku sajber agenciju za koju je rekla da pere profit od pljački kriptovaluta za dalje programe naoružanja Pjongjanga.

Trezor je takođe najavio sankcije protiv mjanmarske vazduhoplovne kompanije Ski Aviator Compani Limited i njenog vlasnika zbog omogućavanja kupovine oružja vojnoj vladi zemlje u cilju suzbijanja demonstranata nakon državnog udara u februaru 2021.

Severnokorejski agenti Ri Sok, predstavnik Er Korio sa sedištem u Kini, i Jan Zhihong, menadžer logistike avio-kompanije, bili su na meti sankcija zbog podrške severnokorejskim programima nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Er Korjo, koji je ranije bio optužen za transport kritičnih komponenti oružja u Severnu Koreju uglavnom iz Kine, već je bio pod američkim sankcijama. Nove kazne zamrzavaju svu imovinu koju dvojica muškaraca mogu imati u američkim jurisdikcijama ili imovinu koja može ući u njih. Takođe zabranjuje Amerikancima da vode bilo kakav posao sa njima.

Trezor je takođe ponovo uveo sankcije protiv Tornado Cash, sajber firme koja je navodno služila kao kanal za obradu ukradene virtuelne valute, uključujući najveću poznatu krađu do sada, pljačku od 455 miliona dolara koju je organizovala kompanija Lazarus Group pod kontrolom Severne Koreje. .

„Današnja akcija sankcija usmerena je na dva ključna čvorišta (Severnokorejskog) programa naoružanja: njegovo sve veće oslanjanje na nezakonite aktivnosti, uključujući sajber kriminal, kako bi generisalo prihod, i njegovu sposobnost da nabavi i transportuje robu za podršku programa oružja za masovno uništenje i balističkih projektila, “, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

U vezi sa Mjanmarom, koji je takođe poznat kao Burma, Ministarstvo finansija je saopštilo da pogađa Skaj Aviator i njegovog vlasnika Kjau Min Oa zbog uvoza delova za avijaciju, oružja i drugog materijala koji koristi vlada da suzbije neslaganje nakon državnog udara.

Ministarstvo finansija je saopštilo da sankcije, koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu američkih transakcija sa onima koji su imenovani, „ciljaju na one koji profitiraju od represivnih akcija režima delujući u odbrambenim sektorima privrede Burme i omogućavajući vojne veze Burme sa stranim vojskama.”