Predstavnik SAD u UN: Mi ćemo Rusiju smatrati odgovornom za ratne zločine

Predstavnik SAD u UN: Mi ćemo Rusiju smatrati odgovornom za ratne zločine

Predstavnica SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild uverila je da će ruska vojska odgovarati za svoje ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Predstavnica SAD u UN rekla je da je posetila forenzičku laboratoriju u Ukrajini, gde stručnjaci pažljivo ispituju mesta ratnih zločina i prikupljaju neophodne dokaze. Američki diplomata je naglasio da će ove dokaze koristiti ukrajinski sudovi, međunarodni sudovi i drugi objekti da pozovu na odgovornost one koji su počinili zločine.

„Moja poruka ruskim snagama je jednostavna: smatraćemo vas odgovornim za vaše ratne zločine. Pravda će pobediti“, naglasila je Tomas-Grinfild na brifingu u Medija centru Ukrajina – Ukrinform u Kijevu.

Prema njenim rečima, ona se vraća u Sjedinjene Države „odlučna da Rusiju pozove na odgovornost“, da nastavi borbu protiv krize sa hranom, kao i da pomogne Ukrajini da prebrodi zimske mesece.

Ona je takođe naglasila da će SAD biti uz Ukrajinu, zajedno sa partnerima i saveznicima, koliko god bude potrebno.

Kako je saopšteno, američka predstavnica pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild doputovala je u Kijev 8. novembra. Na sastanku sa Tomasom Grinfildom, predsednik Vladimir Zelenski je istakao potrebu stvaranja vazdušnog štita za Ukrajinu i nastavak inicijative za žito.