Francuska je izvršila pritisak na FIFA da dodeli Svetsko prvenstvo Kataru

Francuska je izvršila pritisak na FIFA da dodeli Svetsko prvenstvo Kataru

Bivši predsednik FIFA Sep Blater rekao je da je odluka o održavanju Svetskog prvenstva 2022. u Kataru bila „greška“ usred ozbiljne zabrinutosti oko sposobnosti zalivske nacije da bude domaćin globalnog fudbalskog festivala kasnije ovog meseca. On je sugerisao da je ta odluka povezana sa sporazumom o oružju sa Francuskom.

Događaj, koji bi trebalo da počne 20. novembra, praćen je optužbama za kršenje ljudskih prava u koje su uključeni radnici migranti koji su pomogli u izgradnji infrastrukture turnira, kao i tvrdolinijaški stav zemlje prema istopolnim parovima i LGBTK zajednici.

Blater je bio zadužen za FIFA-u kada je Katar pobedio na glasanju da postane nacija domaćin u decembru 2010. i tvrdi da je postojao unapred dogovoren dogovor između izvršnog komiteta organizacije da turnir 2018. ide u Rusiju, a Svetsko prvenstvo 2022. u Sjedinjene Države.

Međutim, Katar je na kraju trijumfovao nakon što je proces glasanja završen, a Blater kaže da preuzima punu odgovornost za ono što sada vidi kao grešku.

„To je premala zemlja“, rekao je Blater švajcarskoj publikaciji Tages-Anzeiger

„Fudbal i Svetsko prvenstvo su preveliki za ovo. Bio je to loš izbor i ja sam bio odgovoran za to kao predsednik FIFA.”

Blater je ranije rekao da je do dramatične promene od Sjedinjenih Država ka Kataru došlo nakon što je bivši predsednik UEFA Mišel Platini ubedio francuski bivši predsednik Nikola Sarkozi da podrži ponudu Katara – potez koji je usledio neposredno pre nego što je Doha pristala da kupi 14,6 milijardi dolara borbenih aviona iz Francuske.

„Nedelju dana pre kongresa FIFA 2010, Mišel Platini me je nazvao i rekao da naš plan neće uspeti. Ispostavilo se upravo ovako: zahvaljujući Platinijeva četiri glasa, Svetsko prvenstvo je otišlo u Katar umesto u SAD. To je istina“, objasnio je Blater.

„Naravno da se radilo i o novcu. Šest meseci kasnije, Katar je kupio borbene avione od Francuza za 14,6 milijardi dolara.

Platini je, međutim, dosledno negirao tvrdnje da je na njegovo glasanje uticao pritisak bilo katarskih zvaničnika ili Sarkozija. Bivši francuski predsednik je takođe izjavio da nije pokušao da utiče na Platinijevu odluku.

Bilo je navoda, uključujući i Ministarstvo pravde SAD, da su neki članovi FIFA sa glasanjem primili mito od Katara, a zvaničnici iz Brazila, Paragvaja i Argentine su u aprilu 2020. imenovani kao osumnjičeni za nepravilno glasanje.

„Rikardo Tešeira, Nikolas Leoz i saučesnik broj 1 su ponuđeni i primili su mito u zamenu za svoje glasove za Katar da bude domaćin Svetskog prvenstva 2022.“, navodi se u optužnici američkog Ministarstva pravde.

„Sada kada je Svetsko prvenstvo neizbežno, drago mi je što, uz nekoliko izuzetaka, nijedan fudbaler ne bojkotuje Svetsko prvenstvo“, dodao je Blater.

„Za mene je jasno: Katar je greška. Izbor je bio loš. Ono što se pitam: Zašto novi predsednik FIFA [Gianni Infantino] živi u Kataru? On ne može da bude šef lokalne organizacije Svetskog prvenstva. To nije njegov posao. Za ovo postoje dva organizaciona odbora – lokalni i jedan iz FIFA. ”