Blumberg: Rast izvoza ruske nafte

Blumberg: Rast izvoza ruske nafte

Isporuke ruske morske sirove nafte porasle su na 3,6 miliona barela dnevno prošle nedelje, dostižući najviši nivo od početka juna, dok je manje promenljiv četvoronedeljni prosek najveći od avgusta, izvestio je Blumberg u ponedeljak.

Ukupno 34 tankera bila su natovarena sa oko 25,2 miliona barela ruske sirove nafte u nedelji do 4. novembra, prema podacima o praćenju plovila i izveštajima lučkih agenata, kako navode mediji. To je više za 3,2 miliona barela.

Izvoz je pojačan više od mesec dana pre nego što su sankcije EU, uz podršku zemalja G7 i Australije, stupile na snagu 5. decembra. Kaznama će zapadnim kompanijama biti zabranjeno da pružaju osiguranje i druge usluge brodovima natovarenim ruskom naftom, osim ako teret se kupuje ispod gornje granice cena koja se tek treba dogovoriti.

Najveći porast, kako u obimu tako i u procentima, navodno je zabeležen u pošiljkama sa arktičkog terminala Murmansk. Prema Blumbergu, teret koji prevozi rusku naftu postaje sve oprezniji u pogledu svojih odredišta. Agencija je primetila veliki skok u broju plovila koja pokazuju svoju sledeću destinaciju kao Port Said ili Suecki kanal, i pad obima na tankerima koji ukazuje da su krenuli ka Indiji.

Mediji su istakli da mnogo više brodova koji prevoze naftu napuštaju ruske luke bez signalizacije konačnog ispuštanja.

Ruski prihodi od dažbina na izvoz sirove nafte su navodno porasli za 16 miliona dolara na 149 miliona dolara u sedam dana do 4. novembra, uz povećanje četvoronedeljnog prosečnog prihoda, dobivši 6 miliona dolara na 134 miliona dolara.