Rat reči u Italiji oko pomoći Ukrajini

Rat reči u Italiji oko pomoći Ukrajini

Italijanska vlada i opozicija razmjenjivali su se oko pošiljki oružja za Kijev, nakon masovnih demonstracija u Rimu tokom vikenda koje su pozvale na mir i diplomatiju u Ukrajini. Nakon što ga je ministar odbrane Gvido Krozeto nazvao „nasilnikom iz komšiluka“, bivši premijer Đuzepe Konte rekao je da bi izbegavanje političke debate o pomoći Ukrajini bilo maltretiranje same demokratije.

Konte, koji predvodi Pokret pet zvezdica (M5S), obratio se desetinama hiljada Italijana koji su se okupili protiv rata u subotu, rekavši im da pristup nove vlade „vodi samo do eskalacije“. Sada kada je Ukrajina „potpuno naoružana“, Italija treba da insistira na prekidu vatre i mirovnim pregovorima, rekao je on.

Krozeto je jedan od osnivača vladajuće braće Italije (FdI) i drži portfelj odbrane u novoj vladi premijera Đorđa Melonija. On je u nedelju napao Kontea na stranicama lista Korijere dela sera, nazvavši njegove izjave na demonstracijama „mešanjem kao nasilnik iz komšiluka” koji ne poštuje državne institucije.

Konte mora da je razvio ovaj „autoritarni pristup institucijama” tokom blokade pandemije, insinuirao je Krozeto, rekavši opozicionom političaru da će njegovo ministarstvo „poštovati zakon, kao i uvek” u sprovođenju odluka prethodne vlade da pošalje pet serija oružja. u Kijev. Konte je podržao te odluke, nastavio je Krozeto, ali se sada predomislio kako bi „iskoristio“ antiratni protest.

Uzvrativši u postu na Fejsbuku u nedelju uveče, Konte je Krozetove reči nazvao „neprihvatljivim osećanjem“ koje dolazi od ministra iz vlade. Sada kada Italija više nema vladu nacionalnog jedinstva, dodao je, pitanje naoružavanja Kijeva je pitanje politike i „tako važni izbori ne izmiču parlamentarne konfrontacije. Inače smo nasilnici: ne komšiluka, već demokratije.

Javna prepirka dolazi samo nekoliko dana nakon što je italijanski list Il Messaggero objavio da je Rim de fakto zaustavio isporuke oružja Kijevu, sve dok nova vlada ne može da reši logističke i druge probleme, poput toga koji sistemi oružja mogu da budu poslati u Ukrajinu, a da Italijani vojna borba neefikasna.