Azijske akcije otporne dok Wall St pada

Azijske akcije otporne dok Wall St pada

SIDNEJ – Američki berzanski fjučersi i roba oslabili su u ponedeljak u Aziji nakon što je Peking negirao da razmišlja o ublažavanju svoje politike nulte COVID-19, iako je otpornost azijskih akcija uzela deo uboda prodaje, piše Rojters.

Rizična sredstva su porasla u petak usred spekulacija da se Kina sprema da ublaži svoja ograničenja pandemije, ali su tokom vikenda zdravstveni zvaničnici ponovili svoju posvećenost pristupu „dinamičkog čišćenja“ za slučajeve COVID-a čim se pojave.

„Uprkos poricanju, malo je verovatno da će ideje da će se Kina okrenuti životu sa COVID-om u novoj godini biti poništene s obzirom na veoma stvarni danak koji nulti Covid ima po ekonomiju“, rekao je Tapas Strikland, šef tržišne ekonomije u NAB-u.

„S obzirom da Kina ulazi u zimu, većina analitičara misli da je promena u nultom COVID-u malo verovatna bar do marta.

Spekulacije da bi Kina mogla da otvori svoju ekonomiju dovela je do skoka bakra za 7% u petak u svom najvećem jednodnevnom skupu od 2009. godine, dok je niz resursa imao koristi od nade u povećanu potražnju.

To je takođe izazvalo skok juana i pokrenulo krug profita na dugim pozicijama u američkim dolarima, posebno u odnosu na valute osetljive na robu kao što je australijski dolar.

Malo od toga se preokrenulo u ponedeljak, sa Aussie padom od 0,7% na 0,6421 dolara nakon što je skočio za 3% u petak. Dolar je ojačao 0,7% na ofšor juanu.

Indeks američkog dolara je poskočio za 0,3% nakon što je pao za skoro 2% krajem prošle nedelje. Dolar je bio 0,4% jači u odnosu na jen na 147,22 jena, dok je evro oslabio za deo na 0,9929 dolara.

Fjučersi na S&P 500 pali su za 0,2%, dok su na Nasdak fjučersi izgubili 0,3%. EUROSTOKSKS 50 fjučersi su izgubili 0,2%, a FTSE fjučersi 0,6% usred izveštaja da vlada Velike Britanije planira povećanje poreza i smanjenje potrošnje.

Kineski plavi čipovi (.CSI300) porasli su za 0,2%, što je pristojan učinak s obzirom na ranije objavljeni podaci pokazuju da su se kineski izvoz i uvoz smanjili u oktobru i promašili prognoze.

Ilustrujući troškove stroge politike Pekinga, Apple Inc (AAPL.O) je u nedelju rekao da očekuje niže isporuke iPhone 14 Pro i iPhone Pro Mak nego što se ranije očekivalo jer ograničenja COVID-19 privremeno ometaju proizvodnju.

Ipak, izgledalo je da se investitori nadaju da bi moglo biti nešto u priči o popuštanju Kine, a MSCI-jev najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija izvan Japana (.MIAPJ0000PUS) je dodao 1,0%.

Japanski Nikkei (.N225) porastao je 1,2%, a južnokorejski (.KS11) 0,8%.

Osećanju rizika na margini doprinose izveštaji da Bela kuća privatno ohrabruje Ukrajinu da signalizira otvorenost za pregovore sa Rusijom.

Dileri su još uvek procenjivali mešoviti izveštaj o poslovima u SAD koji je pokazao solidne dobitke u anketi o platnim spiskovima, ali mekoću u manje pouzdanoj anketi o nezaposlenosti u domaćinstvima.

Četiri kreatora politike Federalnih rezervi u petak su naznačila da će ipak razmotriti manje povećanje kamatnih stopa na svom sledećem sastanku o politici, što zvuči manje jastrebovo nego predsedavajući Džerom Pauel.

Najmanje sedam zvaničnika Fed-a trebalo bi da govore ove nedelje, što će pomoći da se preciziraju izgledi za kamatne stope sa tržišta koja sada usko naginju ka povećanju stope za pola poena sledećeg meseca na 4,25-4,5%.

„Smatramo da će Fed uočiti dovoljan napredak u pogledu inflacije da se zaustavi na 4,75% u februaru, ali su rizici iskrivljeni ka više povećanja koja će verovatno dovesti do recesije negde kasnije 2023. ili početkom 2024. godine“, rekao je Brus Kasman, šef ekonomskog istraživanja. u JPMorganu.

Kratkoročni trezori su u petak ostvarili manji rast sa dvogodišnjim prinosima koji su se vratili na 4,68% i bili su na najvišim nivoima koji nisu viđeni od 2007.

Tržište se suočava sa velikom preprekom u četvrtak kada budu objavljene potrošačke cene u SAD za oktobar, a svako iznenađenje naopako će testirati nadu u smanjenje porasta Fed-a.

Srednje prognoze su da će se godišnja inflacija CPI usporiti na 8,0%, a da će jezgro smanjiti na 6,5%.

Takođe treba napomenuti da će u utorak biti srednji izbori u SAD na kojima bi republikanci mogli da osvoje kontrolu nad jednim ili oba doma i dovedu do zastoja u fiskalnoj politici.

Na tržištima roba, zlato se vratilo na 1.671 dolara za uncu nakon što je u petak skočilo preko 3%.

Naftni fjučersi su izgubili neke od svojih nedavnih dobitaka sa Brentom od 1,07 dolara na 97,50 dolara, dok je američka nafta pala od 1,26 dolara na 91,35 dolara po barelu.