Kosovska policija potvrdila: Policajci iz srpske zajednice podneli ostavke

Kosovska policija potvrdila: Policajci iz srpske zajednice podneli ostavke

„I danas je bilo ostavki policajaca iz srpske zajednice u severnom delu Kosova, na području Regionalne direkcije Mitrovica Sever“, potvrdila je u saopštenju Kosovska policija u Prištini.

Veća grupa policijskih službenika srpske nacionalnosti u severnoj Kosovskoj Mitrovici uputila se danas ka policijskoj stanici u tom gradu gde su grupno podneli zahtev za razduženje, potvrđeno je za KoSSev .

Jedan od policajaca je saopštio odmah zatim da „od sutra više nema srpskih policajaca na severu Kosova“.

Oglasila se Kosovska policija koja je potvrdila navode o razduživanju policajaca.

„Njihove ostavke su date u regionima i policijskim stanicama, gde su neki od njih do sada predali opremu, kako bi nastavili sa okončanjem ostalih predviđenih procedura“, navodi se u saopštenju, bez iznošenja detalja o broju i regionima u kojima su, kako kažu, podnete ostavke.

Iz policije, međutim, poručuju da imaju kapacitet da upravljaju situacijom i novonastalim okolnostima.

„Sve radnje će se preduzimati u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, operativnim procenama i planiranjem, u cilju održavanja javnog reda i mira, kao i nadzora i kontrole granice“, naglašeno je.

Grupno razduživanje uniformi usledilo je dan nakon što su politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova odlučili da napuste sve kosovske institucije, odnosno ubrzo nakon završetka današnjeg mitinga u centru grada na kojem su se građanima obratili sada već bivši politički i institucionalni predstavnici sa severa Kosova u kosovskim institucijama, kao i predstavnici zdravstvenog i obrazovnog sektora na severu.