Mediji: SAD šalju ratne avione ka Iranu

Mediji: SAD šalju ratne avione ka Iranu

SAD su poslale ratne avione iz Persijskog zaliva u pravcu Irana, kao odgovor na obaveštajne izveštaje u kojima se navodi da Teheran planira napad na Saudijsku Arabiju, piše Vašington post.

Prošlog utorka, Vall Street Journal je objavio da je Rijad rekao Vašingtonu da su napadi iranskih raketa i bespilotnih letelica na ciljeve unutar saudijske teritorije „neminovni“.

Nakon dobijanja ove informacije, SAD su ubacile svoje avione u region i poslale ih ka iranskom vazdušnom prostoru „kao oružanu demonstraciju sile“, izvestio je VaPo.

Taj potez Vašingtona, koji ranije nije bio objavljen, bio je „najnovija ilustracija snage i važnosti partnerstva” Bajdenove administracije sa Saudijskom Arabijom, dodaje list.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je tvrdnje da planira napad na Saudijsku Arabiju kao „neosnovane optužbe“, smišljene „da bi se stvorila negativna atmosfera protiv Irana i uništili trenutni pozitivni trendovi sa zemljama regiona“.

Rijad je decenijama glavni saveznik Vašingtona u Zalivu, ali je budućnost tih odnosa dovedena u pitanje nakon što je OPEK (Organizacija zemalja izvoznica nafte), koju de fakto vodi Saudijska Arabija, početkom oktobra odlučila da smanji proizvodnju nafte. .

Taj potez je napravljen uprkos tome što su SAD pozvale Saudijce da učine suprotno, tvrdeći da bi niže cene nafte naštetile Rusiji i otežale Moskvi da finansira svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Kako prenosi NBC, Bela kuća je raspravljala o povlačenju svoje vojne pomoći Saudijcima i isključivanju iz vojnih vežbi i konferencija u regionu kao kazni za prkos Rijada.