SAD: Ukrajina da pokaže Rusiji da je otvorena za razgovore

SAD: Ukrajina da pokaže Rusiji da je otvorena za razgovore

VAŠINGTON – Bajdenova administracija privatno ohrabruje ukrajinske lidere da signaliziraju otvorenost za pregovore sa Rusijom i odustanu od svog javnog odbijanja da se uključe u mirovne pregovore ukoliko predsednik Vladimir Putin ne bude smenjen sa vlasti, objavio je u subotu Vašington post.

List citira neimenovane osobe upućene u diskusiju da zahtev američkih zvaničnika nije imao za cilj da gurne Ukrajinu za pregovarački sto, već proračunati pokušaj da se osigura da Kijev zadrži podršku drugih nacija koje se suočavaju sa izbornim jedinicama koje su oprezne da podstaknu rat za mnoge godine koje dolaze.

U njemu se navodi da su diskusije ilustrovale složenost stava Bajdenove administracije o Ukrajini, jer američki zvaničnici javno obećavaju da će podržati Kijev ogromnim sumama pomoći „koliko god bude potrebno“, dok se nadaju rešenju osmomesečnog sukoba koji je trajao veliki danak za svetsku ekonomiju i izazvao strah od nuklearnog rata.

List navodi da američki zvaničnici dele procenu svojih ukrajinskih kolega da Putin za sada nije ozbiljan u pregovorima, ali su priznali da je zabrana razgovora ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog sa njim izazvala zabrinutost u delovima Evrope, Afrike i Latinske Amerike, gde je rat efekti na troškove hrane i goriva se najoštrije osećaju.

„Umor od Ukrajine je stvarna stvar za neke od naših partnera“, citira Post jednog neimenovanog američkog zvaničnika.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće nije imao neposredan komentar na pitanje da li je izveštaj tačan, dok je portparol Stejt departmenta odgovorio:

„Rekli smo to ranije i ponovićemo: Dela govore više od reči. Ako je Rusija spremna za pregovore, trebalo bi da zaustavi svoje bombe i rakete i da povuče svoje snage iz Ukrajine.

„Kremlj nastavlja da eskalira ovaj rat. Kremlj je pokazao svoju nespremnost da se ozbiljno uključi u pregovore još pre nego što je započeo svoju invaziju na Ukrajinu u punom obimu.“

Portparol je takođe primetio opaske Zelenskog u petak u kojima je rekao: „Spremni smo za mir, za pošten i pravedan mir, čiju smo formulu izgovarali mnogo puta.

U svom noćnom obraćanju ukrajinskom narodu u petak, Zelenski je dodao: „Svet zna našu poziciju. Ovo je poštovanje Povelje UN, poštovanje našeg teritorijalnog integriteta, poštovanje našeg naroda.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je tokom posete Kijevu u petak da će podrška Vašingtona Ukrajini ostati „nepokolebljiva i nepokolebljiva“ nakon parlamentarnih izbora na sredini mandata sledećeg utorka.