Prestanite da tražite od igrača da budu lice protesta na Svetskom prvenstvu

Prestanite da tražite od igrača da budu lice protesta na Svetskom prvenstvu

Od igrača i menadžera se ne sme više puta tražiti da se zalažu za radnike migrante i pitanja ljudskih prava u Kataru, jer ništa nije urađeno kada je zemlji dodeljeno Svetsko prvenstvo pre 12 godina, rekao je u petak menadžer Liverpula Jirgen Klop, prenosi Rojters.

Katar se poslednjih godina našao pod intenzivnim pritiskom zbog tretmana stranih radnika i restriktivnih socijalnih zakona, što je dovelo do toga da mnogi timovi koji učestvuju u radu izražavaju zabrinutost, iako je zemlja demantovala tvrdnje da su radnici eksploatisani.

Međutim, pošto je turnir ostalo manje od tri nedelje, Klop je rekao da je vreme da dozvoli igračima i menadžerima da se usredsrede na svoje poslove umesto da budu nosioci protesta.

„Ne sviđa mi se što sada igrači s vremena na vreme dođu u situaciju da sada moraju da pošalju poruku“, rekao je nemački selektor novinarima.

„(Mi) sada govorimo igračima, ‘morate da nosite ovu traku ili ako to ne uradite onda niste na njihovoj strani. A ako to uradite, vi ste na njihovoj strani’. Ne, ne, ne , fudbaleri su.

„To je turnir koji moramo da organizujemo i igrači idu tamo i igraju i daju sve od sebe za svoje zemlje. Oni nemaju nikakve veze sa okolnostima. Nije sve u redu za igrače.“

Katar je prva bliskoistočna država koja je bila domaćin Svetskog prvenstva, ali su se pojavila pitanja kada je mala zemlja iz Zaliva koja se nikada ranije nije kvalifikovala za turnir dobila pravo domaćina 2010. u kontroverznom procesu nadmetanja.

„Svi smo to dozvolili… tu je i u redu je. Jer pre 12 godina niko ništa nije uradio. Ne možemo to sada da promenimo“, dodao je Klop, koji je rekao da neće ići na Svetsko prvenstvo.

„Kako se to dogodilo nije bilo u redu. Ali sada je tu. Sada neka igraju igre — igrači i menadžeri.

„Nemojte Gereta Sautgejta stalno dovoditi u situaciju da mora da priča o svemu. Ja nisam političar, on nije političar. On je menadžer Engleske, neka to radi.“

Svetsko prvenstvo počinje 20. novembra, a završava se 18. decembra.