1.300 terminala Starlink prošle nedelje isključeno u Ukrajini

1.300 terminala Starlink prošle nedelje isključeno u Ukrajini

Otprilike 1.300 satelitskih terminala Starlink je prošle nedelje isključeno u Ukrajini zbog neplaćanja vojnih računa za internet, produbljujući strah da zemlja više neće moći da priušti skupu satelitsku uslugu, izjavila su za CNN u petak dva izvora upoznata sa situacijom.

Terminali, svi deo bloka kupljenog od britanske kompanije u martu, počeli su da se zatamnjuju 24. oktobra zbog nedostatka finansijskih sredstava, što je izazvalo „ogromni problem“ za vojsku koja je zavisila od njih. Svesni da račun dolazi na naplatu i da neće biti u mogućnosti da ga plate, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je zatražilo od svojih saveznika iz Velike Britanije 3,25 miliona dolara za pokrivanje mesečnih troškova i rotirala je terminale iz upotrebe kako ne bi naišli na kritičnu trenutak. Međutim, njihov zahtev je odbijen.

Starlink matična kompanija SpaceKs upozorila je Pentagon u septembru da više ne može da plaća punu cenu korišćenja Starlink-a u Ukrajini, tražeći od Vašingtona da nadoknadi zastoj, navodi CNN. Sa oko 25.000 Starlink terminala u Ukrajini, Musk je procenio da će upotreba usluge od strane vojske koštati skoro 400 miliona dolara u narednih 12 meseci. Manje od 11.000 je plaćeno u vreme kada je pisao Pentagonu.

Činilo se da se Musk potom predomislio o plaćanju računa za uslugu nekoliko dana kasnije, tvitujući „Samo ćemo nastaviti da finansiramo Ukrajinu besplatno“.

Međutim, visoki zvaničnik odbrane rekao je za Si-En-En da je SpaceKs nastavio pregovore sa Pentagonom, dodajući da su zvaničnici željni da nateraju Maska da u pisanom obliku obezbedi sredstva jer se plaše da će se predomisliti.

On je navodno odbio da upravlja Starlinkom na Krimu, strahujući da bi to izazvalo eskalaciju iz Moskve, dok su ga zapadni mediji optužili da ometa rad mreže ukrajinskih trupa u oblastima pod ruskom kontrolom, što Musk negira. Prošlog meseca je upozorio da iako je kompanija „preusmerila ogromne resurse ka odbrani“ dok ruska vojska pokušava da ukloni sistem, „Starlink i dalje može da umre“.

Moskva veruje da je Starlink legitimna meta, uz obrazloženje da SAD i njeni saveznici koriste „elemente civilne svemirske infrastrukture, uključujući komercijalne, u vojne svrhe“. Pošto ovo „u suštini predstavlja umešanost u vojnu akciju preko proksija“, „kvazicivilna“ satelitska mreža je poštena igra, rekao je ruski diplomata Konstantin Voroncov UN prošlog meseca.