Hiljade radnika protestovalo u Madridu tražeći veće plate

Hiljade radnika protestovalo u Madridu tražeći veće plate

Hiljade španskih radnika marširalo je u četvrtak u Madridu, u organizaciji najvećih španskih sindikata, tražeći veće plate kako bi se nadoknadili rastući troškovi života, prenosi AP.

Članovi sindikata UGT i CCOO prodefilovali su španskom prestonicom pod sloganom „Plata ili sukob”. Sindikati traže od španske vlade i poslovnih lidera da se slože da podignu minimalnu platu iznad sadašnjih 1.000 evra mesečno kao odgovor na neumerenu inflaciju koja je tek nedavno počela da usporava.

„Danas, nažalost, zbog situacije sa kojom se suočavamo, plate ne pokrivaju naše osnovne potrebe“, rekla je Karmen Trojano, 55.

Kao i u drugim zemljama, Španija doživljava poskupljenja izazvana većim troškovima goriva, koji su pogoršani ruskom invazijom na Ukrajinu, što je dovelo do smanjenja snabdevanja. Rastuće cene hrane u Evropi izazvale su proteste širom kontinenta. Povećanje kamatnih stopa koje su monetarne vlasti koristile za smanjenje inflacije takođe je dovelo do većih otplata hipoteka.

Katolička dobrotvorna organizacija Karitas objavila je u četvrtak izveštaj u kojem je zaključila da tri od 10 španskih porodica nemaju finansijska sredstva za održavanje „pristojnih uslova života“.

Inflacija u Španiji je ovog leta dostigla vrhunac od 10,8% u julu i umerena na 7,3% u oktobru.

Predsednik španskog udruženja vlasnika preduzeća CEOE, koje pregovara o platama sa sindikatima i vladom, rekao je da bi moglo doći do povećanja ako se ne indeksiraju direktno sa inflacijom.

„Ne kažemo ne povećanju plata. Ali ne možemo se složiti da povećanja plata odgovaraju inflaciji,“ rekao je lider izvršnog direktora Antonio Garamendi u intervjuu za Španski nacionalni radio.