Kalifornijski šerif proglašen krivim za korupciju

Kalifornijski šerif proglašen krivim za korupciju

Specijalna građanska porota u severnoj Kaliforniji proglasila je bivšeg dugogodišnjeg šerifa krivim po svih šest tačaka optužnice za korupciju i namerno nedolično ponašanje u slučaju koji uključuje izdavanje dozvola za skriveno nošenje oružja u zamenu za donacije za kampanju.

Lori Smit je podnela ostavku na mesto šerifa šerifske kancelarije Santa Klare u ponedeljak kada je porota već odlučivala. Njen advokat je podneo zahtev za odbacivanje slučaja, ali je sudija to odbio.

Smit je bila šerif okruga Santa Klara, dom Silicijumske doline, od 1998. godine kada je postala prva žena izabrana za šerifa u Kaliforniji.

Nakon što je presuda pročitana, Smit je obrisao suze, preneo je Merkjuri njuz. Ni Smit ni njen advokat Alen Rubi nisu dali nikakav komentar van sudnice u San Hozeu. Pomoćnik okružnog tužioca San Franciska Gabrijel Markof, koji je vodio slučaj, takođe je odbio da komentariše, prenele su novine.

Presuda o krivici samo po jednoj tački bi dovela do smene Smitove sa funkcije, ali pošto je ona odstupila, nejasno je kakav bi pravni uticaj mogla da ima osuđujuća presuda. Smit će se vratiti u sud 16. novembra, kada će sudija višeg suda u okrugu San Mateo verovatno izdati zvaničan nalog za smenjivanje Smita, izveštavaju novine.

Okružni tužilac okruga Santa Klara Džef Rozen pohvalio je presudu od četvrtka.

„Zadovoljni smo što je porota razmotrila dokaze iz naše sveobuhvatne i detaljne istrage i utvrdila da su sve optužbe protiv šerifa tačne“, rekao je on za novine. „Želim da naglasim da je ovo veoma tužan dan kada je otkriveno da je vođa policije počinio užasan prekršaj.

Rozen je rekao da je i dalje moguće da bi se Smit mogao suočiti sa krivičnim prijavama.

Građanski postupak protiv Smita počeo je prošle godine kada je Nadzorni odbor okruga Santa Klara jednoglasno izglasao nepoverenje Smitu i zatražio vanjske istrage od strane glavnog tužioca, kao i građanske velike porote okruga.

U decembru je građanska velika porota podnela tužbu Višeg suda u kojoj je Smit optužen po šest tačaka za „namerno i koruptivno nedolično ponašanje“. Porota ju je proglasila krivom po svim tačkama.

Prva tačka optužila ju je za „sprovođenje politike ili prakse“ izdavanja dozvola za nošenje skrivenog vatrenog oružja na osnovu toga da li je podnosilac predstavke bio donator kampanje, član neprofitne organizacije šerifovog savetodavnog odbora, istaknuti pojedinac u zajednici ili je bio povezan sa istaknutim pojedincima, korporacijama ili su „na neki drugi način imali ličnu vezu“ sa šerifom.

Velika porota je tvrdila da Smit nije uspeo da donese pojedinačne odluke o osnovama za dozvole za skriveno nošenje od strane ljudi koji nisu VIP osobe, što ih je čekalo na neodređeno vreme.

U vreme izglasavanja nepoverenja Nadzornog odbora, oni su izrazili zabrinutost zbog obrasca ponašanja u zatvorima.

U drugoj tački, velika porota je navela da je Smith počinio „namerno nedolično ponašanje“ tako što nije pružio informacije okružnoj kancelariji za popravne i policijske poslove. Ta kancelarija je tražila informacije koje su uključivale istragu unutrašnjih poslova o incidentu iz 2018. godine u kojem je psihički bolesnik sebi naneo ozbiljne povrede dok je bio u zatvorskom kombiju, što je dovelo do nagodbe od 10 miliona dolara sa njegovom porodicom.

2015. godine, tri zatvorska čuvara su pretukla jednog okružnog zatvorenika na smrt, a drugi zatvorenik je umro nakon što su ga stražari iz neposredne blizine upucali iz pištolja za nerede. Oba zatvorenika su bila psihički obolela.