Srbi na Kosovu žele da bojkotuju lokalne vlasti

Srbi na Kosovu žele da bojkotuju lokalne vlasti

Lider „Srpske liste“ (partije kosovskih Srba) Goran Rakić zakazao je za subotu hitan sastanak svih srpskih predstavnika institucija na Kosovu na kojem predlaže raspisivanje bojkota, prenosi B92.

Rakić nudi Srbima da napuste institucije vlasti na severu Kosova, počev od njega lično pa do Srba iz organa lokalne samouprave, tužilaštva, suda, policije i svih drugih organa.

Lider „Srpske liste” razlogom za takav potez nazvao je „sramnu, nezakonitu i antisrpsku odluku” o suspenziji načelnika Regionalne policijske uprave Sever Nenada Đurića – odbio je da kazni Srbe koji nisu menjaju registarske tablice automobila na kosovske.

„Uzimajući u obzir sve pritiske pod kojima je naš narod i sve ponosne Srbe koji ne pristaju da budu ukras Prištine, moramo da jačamo i gradimo srpske institucije na ovim prostorima u saradnji sa našom zemljom Srbijom“, rekao je Rakić. rekao.

Sada, u prve tri nedelje novembra, vlasnicima vozila sa nelegalnim tablicama biće izrečene samo opomene ili opomene. Naredna dva meseca biće kažnjeni, a još tri meseca, do 21. aprila, važiće takozvani probni brojevi.

Ipak, kosovski Srbi su inicirali sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a srpske snage su u stanju pripravnosti od 1. novembra.