SAD: FAA nalaže inspekcije hidroaviona nakon nesreće

SAD: FAA nalaže inspekcije hidroaviona nakon nesreće

SIJETL – Federalni regulatori u sredu su naredili da se hidroavioni poput onog koji je pao u vašingtonskom Pjudžet Saundu u septembru pregledaju zbog kvara koji je verovatno izazvao smrtonosnu nesreću, prenosi Asošijeted pres.

Direktiva o plovidbenosti Federalne uprave za vazduhoplovstvo zahteva da operateri svih hidroaviona DHC-3 Otter u Sjedinjenim Državama — 63 od oko 160 koji rade širom sveta — pregledaju stabilizator kako bi potvrdili stanje aktuatorskog dela, objavio je Sijetl tajms. Taj komad je nedostajao iz aviona Fridai Harbour Seaplanes koji se 4. septembra srušio u vode u blizini ostrva Vhidbei, pri čemu je poginulo 10 ljudi, izvještavaju novine.

Operateri moraju da potvrde da je prsten za zaključavanje aktuatora stabilizatora ispravno instaliran i da podnesu izveštaj FAA do 19. decembra, u skladu sa direktivom. Naredba ne prizemljuje avion.

Kenmor Er, najveći operater Otter na Pjudžet Saundu, rekao je da su njegovi avioni prošli inspekciju.

Dana 24. oktobra, Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja, koji istražuje nesreću, pozvao je operatere da prizemlje sve te konkretne avione dok se deo ne pregleda, uz napomenu da je na FAA da izda nalog za prizemljenje. Prošle nedelje, NTSB je zvanično pozvao FAA da zahteva inspekciju aviona.

„Zabrinuti smo da bi se drugi avion mogao srušiti kao rezultat nečeg sličnog“, rekla je tada predsednica NTSB-a Dženifer Homendi.

U istražnom ažuriranju, NTSB je identifikovao bravu koja nedostaje na pokretaču horizontalnog repa – takođe poznatom kao stabilizator – koji kontroliše nagib aviona.

Nakon što su posade u septembru izvukle oko 85 odsto olupine aviona, istražitelji su otkrili da je gornji deo aktuatora bio pričvršćen za horizontalni stabilizator, dok je donji deo bio „pričvršćen za nosač u trupu“, ali je isključen.

Iako NTSB nije zvanično rekao da je odvajanje aktuatora izazvalo nesreću, Homendi je rekao da je kvar na aktuatoru mogao da izazove pad aviona. Dodatni padovi mogu da se dese ako igla za zaključavanje nedostaje ili je nepravilno instalirana.

Portparol FAA rekao je za Sijetl tajms u sredu da je direktiva izdata nakon što je proizvođač, Viking Air Limited, izdao servisni bilten.

Problem sa kontrolom visine tona bi bio u skladu sa „zaronom u nos“ koji su prijavili ljudi koji su videli da je avion udario u Pjudžet Saund.

Svedoci su pomogli zvaničnicima da identifikuju mesto nesreće, potraže preživele i lociraju ostatke jednog putnika.

Posadama NTSB-a i američke mornarice bilo je potrebno više od nedelju dana i nekoliko tipova sonara da pronađu šta je ostalo od aviona zbog dubine i struje kanala u koji je letelica udarila. Pronađeni su posmrtni ostaci sedam od 10 ljudi.