Akcije platforme Roku pale zbog loše prognoze

Akcije platforme Roku pale zbog loše prognoze

Akcije kompanije Roku Inc pale su za više od 20% u produženom trgovanju u sredu nakon što je platforma za striming prognozirala prihode za tromesečje praznika ispod procena Volstrita kako potrošnja na reklame prestaje, preneo je Rojters.

Rekordno visoka inflacija i globalna geopolitička neizvesnost zbog rata u Ukrajini i tenzija između SAD i Kine doveli su do toga da kompanije smanje svoje marketinške budžete, što je izazvalo probleme digitalnim oglašivačima.

Najbolji igrači, uključujući Alphabet i Snap Inc, upozorili su na smanjenje potrošnje na oglase, što je dovelo do široke prodaje tehnologije poslednjih nedelja.

„Kako ulazimo u prazničnu sezonu, očekujemo da će makro okruženje dodatno vršiti pritisak na diskrecionu potrošnju potrošača i degradirati budžete za oglašavanje, posebno na tržištu raspršenih TV-a“, rekao je izvršni direktor Rokua Entoni Vud u pismu investitorima.

„Očekujemo da će ovi uslovi biti privremeni, ali je teško predvideti kada će se stabilizovati ili vratiti.

Kompanija očekuje da će ukupan prihod biti oko 800 miliona dolara u četvrtom kvartalu, što je pad sa 865,33 miliona dolara godinu dana ranije i ispod prosečne procene analitičara od 895,5 miliona dolara, prema Refinitiv IBES.

Roku je dodao 2,3 miliona „aktivnih naloga“ u trećem kvartalu, u poređenju sa 1,3 miliona neto dodataka prošle godine. U međuvremenu, Netflik je u kvartalu privukao 2,4 miliona novih pretplatnika širom sveta.

„Rast Rokua će biti poremećen recesijskim okruženjem jer će budžeti za oglašavanje u celini biti smanjeni, dok će u isto vreme budžeti za TV reklame i dalje imati migraciju na digitalno“, rekao je analitičar Trećeg mosta Džejmi Luml.

Kompanija je prijavila neto gubitak od 122,2 miliona dolara, ili 88 centi po akciji, u poređenju sa neto dobiti od 68,94 miliona dolara, ili 48 centi po akciji, godinu dana ranije.

„Nastavićemo da usporavamo rast broja zaposlenih i operativnih troškova kao odgovor na makro okruženje“, dodao je Vud.

Odvojeno, Roku je rekao da će njen finansijski šef Stiv Louden napustiti kompaniju negde 2023.