SAD bi mogle povećati sankcije Severnoj Koreji

SAD bi mogle povećati sankcije Severnoj Koreji

Sjedinjene Države razmatraju različite opcije za suprotstavljanje isporuci oružja Severne Koreje Rusiji, uključujući dodatne sankcije, prenosi Evropska istina.

„Kao što koristimo i koristićemo sve alate da se suprotstavimo iranskom snabdevanju oružjem Rusiji, isto ćemo učiniti i kada je reč o snabdevanju Severne Koreje oružjem Rusiji. Postoje postojeće sankcije. Pogledaćemo dodatna sredstva i ovlašćenja koja možemo se prijaviti da se suprotstavimo ovoj aktivnosti“, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

Sjedinjene Države su navodno optužile Severnu Koreju da tajno isporučuje Rusiji velike količine artiljerijskih granata za upotrebu u ratu u Ukrajini i da pokušava da prikrije te pošiljke.

Prema obaveštajnim podacima, municija se navodno šalje u zemlje Bliskog istoka ili severne Afrike, a zapravo je namenjena Rusiji.

Američki zvaničnici kažu da su tajne severnokorejske pošiljke, zajedno sa bespilotnim letelicama i drugim oružjem koje je Rusija kupila od Irana, dodatni dokaz da su se čak i konvencionalni artiljerijski arsenali Moskve smanjili za osam meseci borbi.

Severna Koreja je u sredu ispalila više od 100 artiljerijskih hitaca sa svoje istočne obale na vojnu tampon zonu uspostavljenu vojnim sporazumom sa Južnom Korejom.